Bogovič in Novak gostita razstavo “Čebele ne poznajo meja”

FOTO: TW/Karlo Ressler

Bruselj, 22. maj 2023  Ob Svetovnem dnevu čebel, ki ga na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in od razglasitve Generalne skupščine Združenih narodov naprej, vsakoletno obeležujemo 20. maja, je v ponedeljek v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju potekala slovesnost ob otvoritvi razstave “Čebele ne poznajo meja”.

Razstavo “Čebele ne poznajo meja” so gostili evropski poslanci Evropske ljudske stranke Franc Bogovič (Slovenija) in Ljudmila Novak (Slovenija) ter Karlo Ressler (Hrvaška), pripravljena pa je bila na pobudo čebelarskih zvez Slovenije in Hrvaške, ki sta tudi soavtorici razstave. Njen namen je prikazati primere dobrih praks in ozaveščati o pomenu čebel in zdravega življenjskega okolja, ki spodbuja razvoj opraševalcev in o pomenu dobrega mednarodnega sodelovanja čebelarjev pri razvoju čebelarstva, v tem primeru slovenskih in hrvaških.

Osrednja točka razstave je promocija ideje o sodelovanju med čebelarji različnih narodnosti pri reševanju nadnacionalnih problemov, kot so na primer svetovna podnebna kriza, pomanjkanje krme za opraševalce in zagotavljanje pridelave hrane, ki je odvisna od opraševalcev. Na razstavi so tako predstavljeni pretekli in aktualni mednarodni projekti, ki povezujejo čebelarje različnih narodnosti, zgodovina čebelarstva na Slovenskem, izobraževanje mladih o pomenu čebel, razvoj iniciativ za Svetovni dan čebel in Evropski medeni zajtrk.

Vir: TW/Karlo Ressler

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/ELS) je ob skorajšnji otvoritvi razstave izpostavil, da gre pri tem dogodku za edinstveno priložnost, saj se “ne zgodi pogosto, da lahko pobudniki Svetovnega dneva čebel predstavijo svoje aktivnosti v hramu evropske demokracije ter hkrati tudi predstavijo pomen mednarodnega sodelovanja pri ohranjanju opraševalcev in njim prijaznega življenjskega okolja. Razstava prikazuje odličen pregled aktivnosti in trdega dela slovenskih čebelarjev tako pri promociji čebel, plemenitih bitij od katerih je odvisna kar tretjina pridelane hrane, kot tudi pri razvoju in pomenu mednarodnega sodelovanja ter prenosu znanja in izkušenj o čebelah in čebelarstvu.” Po Bogovičevem mnenju to dokazuje, da lahko tudi številčno majhni narodi spreminjamo svet na bolje, s sodelovanjem, inovativnostjo in vztrajnostjo!

Evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi/ELS) pa je dodala: “Veseli me, da se lahko naši in hrvaški čebelarji predstavljajo v Evropskem parlamentu v Bruslju. Čebele spadajo med najpomembnejše opraševalce, zato je izredno pomembno, da se vsi tega zavedamo in jih po najboljših močeh tudi zaščitimo pred škodljivimi vplivi in strupi. Tega se zavedajo tudi slovenski kmetje in čebelarji, ki imajo ogromno znanja na tem področju. Slovenski med spada tudi med najbolj kakovostne tovrstne produkte na svetu. Tradicija, izkušnje iz preteklosti in nova znanja so neprecenljive vrednote in značilnosti slovenskega čebelarstva ter garancija za zdravo prihodnost naše narave.”

Vir: Evropska ljudska stranka (EPP)