Bodo volivci na referendumu Golobu preprečili politični prevzem RTVS?

27. novembra bomo volivci na referendumu odločali o treh zakonih, ki jih je sprejela vlada Roberta Goloba – novelah zakona o vladi in zakona o RTV Slovenija ter zakonu o dolgotrajni oskrbi.

V SDS, kjer jim je uspelo zbrati več kot 150.000 podpisov za razpis vseh treh referendumov, pozivajo h glasovanju proti in tako zavrnitvi vseh treh zakonov.

Kot namreč opozarjajo, novela zakona o vladi povečuje število ministrstev s 17 na 20 in s tem povečanje države uprave, ki se v zadnjih treh desetletjih zgolj povečuje. Hkrati je povečanje ministrstev bolj ali manj namenjeno poskusu, da premier Robert Golob nagradi stranki LMŠ in SAB za združitev z njegovo stranko. S povečanjem števila ministrstev bi namreč ministrsko mesto dobila predsednica zdaj že ukinjene SAB Alenka Bratušek. Predsednik LMŠ Marjan Šarec ga je medtem že.

Z novelo zakona o RTV Slovenija pa želi vladna koalicija prevzeti politični nadzor nad RTV Slovenija. Trenutno lahko namreč vlada nadzor dobi šele čez dve leti, ko bi lahko preko državnega zbora zamenjala polovico programskih svetnikov, ki jih bom takrat potekel mandat, s pomočjo katerih bi nato nastavila svojega generalnega direktorja. Ker se vladni koaliciji očitno mudi, želi to takoj doseči s spremembami zakona. Te namreč predvidevajo, da s sprejetjem novele preneha mandat zdajšnjim programskim svetnikom, nato pa se oblikuje nov programski svet, v katerega bi večino programskih svetnikov imenovali državni organi in civilna združenja, ki so blizu Golobovi vladi.

A. M.