Bodo v SD svojega poslanca pozvali k odstopu?

Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) je ugotovila, da je poslanec SD Gregor Židan kršil zakon o poslancih, je sinoči za POP TV dejal predsednik MVK in poslanec DeSUS Ivan Hršak.

Za delo pomočnika glavnega trenerja slovenske reprezentance mladih nogometašev namreč ni imel dovoljenja delodajalca, to je državnega zbora.

Židan je opravljal vlogo trenerja na marčevskem evropskem prvenstvu za mlade kot eden izmed trenerjev v reprezentanci do 21 let, pri čemer z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) ni imel sklenjene pogodbe o zaposlitvi, pač pa je dobival dnevno nadomestilo.

MVK je zato poslanca pozvala k razjasnitvi dohodkov, saj Židan komisije MVK o tem ni obvestil. Hršak je sinočli nato sporočil ugotovitev MVK, da je Židan kršil zakon o poslancih, saj ni imel dovoljenja delodajalca, torej DZ, za opravljanje dopolnilne dejavnosti. “Poslanci smo drugim državljanom za zgled in bi se morali držati zakonov, ki jih tudi sami sprejemamo,” je dejal Hršak.

Račune za opravljeno storitev pa je NZS izstavil prek svojega gostinskega podjetja Gregorino, kar je po oceni Hršaka narobe, saj je Židan delo opravljal kot fizična oseba.

Postavlja se vprašanje ali bo Židan zdaj odstopil in če ne bo, ali ga bodo k temu potem pozvali v njegovi poslanski skupini. V slednji namreč radi poudarjajo potrebo po spoštovanju zakonov in spoštovanju zakonitosti.

A. M.