Bodo podjetniki pod Golobovo socialistično vlado znova osovražena kasta

Gregor Golobič niti več ne skriva, da stoji za Golobovo vlado.

Dobro razvito podjetništvo, predvsem malih in srednje velikih podjetij, je temelj razvitih zahodnih držav, predvsem pa polnilec državne blagajne. V nekdanjem socialističnem sistemu so ga oblasti jemale kot simbol kapitalističnega, osovraženega sistema, zato je bila večina podjetnikov takoj po vojni razlastninjena, podjetniki pa so za več desetletij postali osovražena kasta.

 

Po osamosvojitvi je z uvedbo svobodnega tržnega gospodarstva podjetništvo znova postalo motor družbe in polnilec državnega blagajne, predvsem so mu naklonjeni pod desnimi vladami, a zdaj se mu, kot kaže, znova obetajo črni časi. Prihajajoča, socialistično usmerjena nova vlada je namreč že v osnutku koalicijske pogodbe pokazala, kako si predstavlja sodobno podjetništvo – med drugim ga namerava dodatno obdavčiti, mu ukiniti nekatere spodbude, podjetniki pa so postali tudi tarča verbalnih napadov najverjetnejšega novega predsednika vlade Roberta Goloba in ljudi, ki v ozadju stojijo za njegovo stranko in politično levico, na primer nekdanjega predsednika propadlega Zaresa Gregorja Golobiča.

Golob se je tako nedavno užaljeno in neprimerno za bodočega premierja odzval na kritike Združenja delodajalcev Slovenije, ki so bili kritični do osnutka koalicijske pogodbe. Ozmerjal jih je, da nimajo pojma, o čem govorijo in da želijo, da bi bili delavci slabo plačani: “Kritike samo kažejo na to, da tisti, ki to izjavlja, v tem primeru Združenje delodajalcev, v resnici nima pojma, kako je videti razvito zahodno evropsko gospodarstvo, in si na neki način želi, da ostanemo narod hlapcev, narod z nizko plačanimi delovnimi mesti, kjer bo imel šef delodajalec zadnjo besedo, vsi drugi pa bomo morali biti tiho. Jaz pa pravim – ne, hvala.”

Golobov ” politični mentor” Gregor Golobič je šel v zadnji Tarči na TV Slovenija še dlje. “Kaže pa ta histerija in odsotnost elementarnega poznavanja pravnega reda, kako bedno arogantni, nereflektirani, kratkovidni in oportunistični so ti predstavniki podjetništva in gospodarstva,” je dejal Golobič. Gospodarstvenikom je na Twitterju dodatno posredno odrekel pravico, da komentirajo koalicijsko pogodbo. “Koalicijska pogodba ni nikakršen javno veljavni ali zavezujoč akt, ampak zgolj interni dogovor političnih strank, ki so v osnovi poljubno društvo skupin državljanov,” je zapisal.

Izjave podjetnikom pod Golob(ič)evo socialistično vlado ne napovedujejo nič dobrega.

A. M.