Bo poslanec Nemec z zlorabo komisije preganjal tudi njih?

Ponedeljkova akcija skupine ljudi, ki nasprotujejo Kidričevemu spomenikuu.

Skupina ljudi je v ponedeljek pred spomenikom Borisu Kidriču v Ljubljani postavila transparent z napisom “Stop čaščenju klavcev”, čemur je dodala še prečrtano rdečo zvezdo, pod katero so se po drugi svetovni vojni dogajali množični poboji. Akcija je bila očitno odgovor na ravnanje vodstva stranke SD pred časom, ko so se njeni vidni člani Kidriču poklonili s spominskim vencem.

Spomnimo. Kidrič je bil pobudnik in vodja Varnostno-informativne službe (VOS), preko katere je Komunistična partija med drugo svetovno vojno in po njej v Sloveniji izvajala umore številnih posameznikov in skupin. Ob koncu druge svetovne vojne je VOS v tajnosti pobil več kot 10.000 Slovencev ter vsaj 100.000 pripadnikov drugih narodnosti, o čemer pričajo številna grobišča po vsej državi, med njimi so najbolj množična tista v Kočevskem rogu.

Komunistične oblasti so Kidriču po vojni postavile spomenik ob današnjem Trgu republike v Ljubljani, za katerega do zdaj slovenska politika še ni zbrala zadosti poguma, da bi ga odstranila. Še več. Maja lani se je Kidriču celo javno poklonilo vodstvo SD s takratnim predsednikom Dejanom Židanom in današnjo predsednico SD Tanjo Fajon na čelo. Njihovo ravnanje je v javnosti naletelo na zgražanje, a drugih večjih posledic ni imelo.

Slika iz maja 2020, ko se je vodstvo SD priklonilo Kidriču.

V javnosti se sicer zdaj ugiba, ali bo morda skupina, ki je v ponedeljek pred Kidričevim spomenikom izobesila transparent proti “čaščenju klavcev”, postala tarča poslanca SD Matjaža Nemca, ki vodi komisijo za nadzor na obveščevalno-varnostnimi službami. Mnogi namreč opozarjajo, da Nemec komisijo izkorišča za obračunavanje s političnimi nasprotniki levice. Ravno danes bo na primer njegova komisija obravnavala pojav domnevnih skrajno desnih gibanj, ki naj bi po njegovem ogrožala varnost države, ne bo pa na primer obravnavala skupine pripadnikov skrajno levega gibanja, ki je nedavno na Kredarici verbalno napadlo predsednika vlade.

A. M.