Bo krška nuklearka dobila še en blok?

Vizualizacija skladišča za nizko in srednje radioaktivne odpadke.

V vrhu slovenske politike očitno obstajajo razmišljanja, da bi Nuklearna elektrarna Krško dobila še en blok, s čimer naj bi si država zagotovila energetsko neodvisnost.

A slednje so, kot kaže, za zdaj le razmišljanja, še prej pa bodo v Krškem gradili novo skladišče radioaktivnih odpadkov.

Razmišljanja o še enem bloku nuklearke je ob včerajšnjem obisku v Krškem razkril predsednik vlade Marjan Šarec, ko je nič kaj diplomatsko dejal, da Slovenija potrebuje nov blok jedrske elektrarne, če želi doseči energetsko neodvisnost. “Vse napore moramo vložiti v to in pristopiti h gradnji drugega bloka, saj bomo v prihodnje potrebovali vse več električne energije, še posebej, če želimo biti razvojno uspešna država,” je dejal.

Življenjska doba krške nuklearke, ki je v polovični lasti Hrvaške, je sicer še četrt stoletja (do leta 2043). Toda prvi projekt na področju jedrske energije v Krškem še ne bo drugi blok, pač pa gradnja skladišča za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Vrbini pri Krškem, ki bi moralo začeti delovati čez tri leta oz. leta 2022. Začetek delovanja skladišča se bo sicer zagotovo nekoliko zavlekel, saj je, kot pravijo na Agenciji za ravnanje z radioaktivnimi odpadki, glede na nekatere zamude v preteklih letih predvideno, da se bo gradnja odlagališča začela takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja, ki bo predvidoma pridobljeno v letu 2020. Gradnja odlagališča bo predvidoma trajala tri leta, nato pa bo sledila faza poskusnega obratovanja.

Za zdaj še ni jasno, ali bodo v njem skladiščili tudi hrvaško polovico radioaktivnih odpadkov. Na eni strani si Slovenija želi, da bi v projektu sodelovala tudi Hrvaška, saj bi to znižalo ceno, na drugi strani pa ima Hrvaška pomisleke glede lokacije, ki se sosednji državi zdi neprimerna.

Skladišče bo namreč stalo v neposredni bližini Save, objekt pa naj bi bil vkopan v podtalnico, ki med drugim z vodo napaja Zagreb.

M. P.