Bliža se nov migrantski val, Golob pa napoveduje odstranitev ograje na meji

(vir: arhiv)

V prvih petih mesecih letošnjega leta je število nezakonitih prehodov meje za 85 odstotkov višje, kot je bilo v enakem obdobju lani. Poznavalci ocenjujejo, da se število nezakonitih migracij povečuje predvsem zaradi rahljanja ukrepov, povezanih z epidemijo, in toplejšega vremena. Pri nezakonitih prehodih je največ Afganistancev.

A medtem ko se, kot kaže, napoveduje nov migrantski val, je nova koalicija Roberta Goloba v koalicijsko pogodbo zapisala, da bo odstranila ograjo na mejo s Hrvaško, ki jo je postavila vlada Mira Cerarja. Ograja v zadnjih letih sicer ni ustavila nezakonitih prehodov, je pa migrante usmerjala na točke, kjer jih je policija lažje odkrila, poleg tega je tihotapcem in migrantom dajala signal, da Slovenija ni odprta za nezakonite prehode meje.

Poznavalci pravijo, da če bo Slovenija svoje meje pustila odprte, da jih bodo začele bolj striktno zapirati njene sosede, kot sta Avstrija in Italija, kar pomeni, da bi lahko Slovenija na koncu postala nekakšen migrantski žep za migrante iz Bližnjega vzhoda. Kaj bi to pomenilo ob že tako polnih nastanitvah za migrante in množici beguncev iz Ukrajine, pa si je že zdaj težko predstavljati.

A. M.