Bliža se datum, ko bo na vozilih obvezna zimska oprema

(vir: pixabay.com)

Od petka naprej bodo morala imeti vsa vozila obvezno zimsko opremo, kar pomeni, da bodo morala imeti vsa vozila bodisi zimske pnevmatike s profilom najmanj tri milimetre, bodisi letne pnevmatike z verigami.

Tako bo vse do 15. marca.

Tistim, ki zimske opreme od petka naprej ne bodo imeli, grozi 40 globe. Če pa bo zaradi tega onemogočen promet, je lahko voznik kaznovan s kaznijo 500 evrov in petimi kazenskimi točkami. 200 evrov globe tvega voznik, ki ne očisti vozila tako, da na njem ni snega ali ledu. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

Kot rečeno, zakonodaja zahteva, da imajo zimske pnevmatike najmanj tri milimetre profila. Najenostavneje globino profila izmerite s kovancem za dva evra. Slednjega pokončno vstavite v kanal gume. Če se iz gume vidi stranski srebrni okvir, je profila že za manj kot tri milimetre in takrat je menjava gum obvezna. Raziskave namreč kažejo, da se oprijem gum, ko je profila le še tri milimetre, precej poslabša.

Zakonodaja sicer določa, da morajo imeti zimske pnevmatike vsaj tri milimetre profila, letne pa 1,6 milimetra. Priporočeno pa je, da imajo letne gume vsaj tri milimetre, zimske pa štiri.

Vse pnevmatike imajo vgrajene tudi indikatorje obrabe, na dnu glavnih kanalov. Če je površina dezena obrabljena do te mere, da je globina enaka višini indikatorja, je pnevmatike treba zamenjati, saj je obraba dosegla predpisano dopustno mejo.

Vremenoslovci za prihodnje dni sicer še ne napovedujejo snega. Temperature naj bi bile podobne trenutnim.

M. P.