Bizarno, kakšnih potez se poslužuje levica za prevzem oblasti

V nekaterih medijih je včeraj zaokrožila novica, da se v zadnjih dneh vrstijo klici poslancem SMC, da vstopijo v levo vlado, ki jo skušajo oblikovati tri opozicijske stranke in bi bila na moč podobna vladi, ki je padla marca letos. Med drugim naj bi tri poslance SMC najprej klical nekdanji predsednik Zaresa Gregor Golobič, ki velja za enega od mož t. i. globoke države na levici, nato pa še predsednik evropske nogometne zveze Uefa Aleksander Čeferin. Klicali naj bi posavskega poslanca Igorja Zorčiča, sicer trenutno predsednik državnega zbora, vodjo poslanske skupine SMC Janjo Sluga in poslanca SMC Branislava Rajića.

 

Ker omenjenega pisanja do zdaj nista zanikala ne Golobič ne Čeferin, se zdi, da se v očitno vse bolj obupani levici poslužujejo vse bolj umazanih prijemov, da bi le prevzeli oblast. Ob tem še posebej preseneča udejstvovanje Čeferina. Kot namreč danes opozarja portal Požareport pravila evropske nogometne zveze Uefa strogo prepovedujejo kakršnokoli vmešavanje nogometa v politiko, kar v prvi vrsti velja za funkcionarje Uefe s Čeferinom na čelu. Ob tem portal še ugotavlja, da Čeferin že tako ali tako s pogostimi in napol političnimi intervjuji za slovenske medije tako ali tako že hodi po robu teh Uefinih pravil.

Zanimivo tudi je, da je na družbenih omrežjih le nekaj dni preden je Jože P. Damijan razglasil, da je kandidat treh opozicijskih strank za predsednika vlade, zaokrožila fotografija, kako tesen Golobičev sodelavec Bogdan Biščak in Drago Kos (še eden od mož globoke države) v lokalu blizu ekonomske fakultete pomenkujeta z Damijanom. Sta ga nagovarjala k kandidaturi? Težko je verjeti, da so se pogovarjali zgolj o vremenu.

Sicer pa ob poskusih sestave nove vlade mnogi opozarjajo na besede trenutnega predsednika vlade Janeza Janše, da brez SDS, ki jo vodi, v trenutnem mandatu ni mogoče sestaviti stabilne vlade. Na slednje je že takoj po volitvah pred dvema letoma opozoril tudi predsednik republike Borut Pahor.

M. P.