Bistrica ob Sotli že četrta posavska občina, ki ji je vlada SMC odvzela denar

Odvzeli so jim 2,47 milijona evrov, štirim posavskim občinam skupaj 35,78 milijona evrov.

Bistrica ob Sotli (vir: kraji.eu)

V času vlade pod vodstvom SMC je občina Bistrica ob Sotli iz državnega proračuna prejela kar 2,47 milijona evrov manj denarja kot v času od leta 2011 do 2014.

To je že četrta posavska občina, ki je v času vlade Mira Cerarja oziroma stranke SMC iz državnega proračuna prejela manj denarja kot v letih pred tem.

Gre za nerazumljive in šokantne podatke, saj Slovenija v letih od 2015 do 2018 ni bila več v krizi.

Iz preglednice, ki smo je prejeli iz Občine Bistrica ob Sotli, je razvidno, da je občina iz državnega proračuna prejela manj denarja na naslednjih postavkah: dohodnina, za tekoči porabo, za investicije in iz državnega proračuna iz eu-sredstev. Za slednje je tako znano, da je bila vlada pod vodstvom SMC, kjer je bil (in je še vedno) pomemben člen tudi brežiški poslanec Igor Zorčič, ki si zdaj želi postati še župan Občine Brežice, daleč najslabša vlada pri črpanju evropskih sredstev.

Poročali smo že, da so tri posavske občine – Brežice, Krško in Radeče – v letih 2015 do 2018, to je v obdobju vlade pod vodstvom SMC, prejele kar 33,31 milijona evrov manj denarja iz državnega proračuna.

Če k temu dodamo še Bistrico ob Sotli je vlada pod vodstvom SMC štirim posavskim občinam odvzela 35,78 milijona evrov. To pa je znesek, ki bi ga te občine lahko namenile za svoj razvoj.

Če povzamemo:

  • Občini Brežice so odvzeli                                                15,38 milijona evrov
  • Občini Krško so odvzeli                                                   15,48 milijona evrov
  • Občini Radeče so odvzeli                                                  2,45 milijona evrov
  • Občini Bistrica ob Sotli so odvzeli                                    2,47 milijona evrov

Navedene občine so skupno osiromašili za 35,78 milijona evrov, in to v letih, ko je Slovenija že izšla iz krize, ko smo dosegali gospodarsko rast in so bili tudi davki višji (ne nižji).

M. P.