Bistrica ob Sotli: Država izgubila tožbo proti občini

Sodnica celjskega sodišča je v petek odločila, da občini ni treba vrniti evropskega denarja, ker je bila cesta obnovljena tako, kot je morala biti.

Spomnimo. Po poročanju spletnih medijev je Občina Bistrica ob Sotli dobila nepravnomočno sodbo celjskega sodišča. V tožbi je država od občine zahtevala vrnitev 315 tisoč evrov, ker občina leta 2013 naj ne bi obnovila ceste (na Sv. Križ v dolžini 5400 metrov) v skladu z zahtevami razpisa. Ključni očitki v tožbi gospodarskega ministrstva proti občini so bili povezani s tem, da vrednost projekta ni bila najmanj 600 tisoč evrov, kot je bilo zahtevano v javnem razpisu, da je bila obnovljena dolžina ceste krajša od predvidene (4300 in ne 5400 metrov), da občina ni uporabila ustrezne dokumentacije in da so bila sredstva porabljena nenamensko. Po obsežnem ter dolgotrajnem postopku in zaslišanju več prič je sodnica v celoti zavrnila tožbo države.

Po poročanju enega od spletnih medijev sodba še ni pravnomočna, država pa mora občini povrniti tudi vse stroške. Teh je nekaj več kot 9000 evrov. Prav tako bodo v Bistrici ob Sotli zahtevali povrnitev sredstev, ki so jim bila odvzeta leta 2015 v višini okoli 100.000 evrov. Država se na sodbo še lahko pritoži. Vendar župan Franjo Debelak preobrata zgodbe ne pričakuje, saj vsi dokazi govorijo v prid občine.

N. N.