Beseda “probiotik” od zdaj prepovedana

(vir: pixabay.com)

Beseda “probiotik” je od zdaj prepovedana tudi na živilih in prehranskih dopolnilih v Sloveniji, so sporočili z Inštituta za nutricionistiko. Kot pojasnjujejo, že sama beseda “probiotik” predstavlja zdravstveno trditev.

Evropska zakonodaja, sprejeta leta 2006, je namreč bistveno zaostrila pogoje za uporabo zdravstvenih trditev. Ker za probiotike ni bila avtorizirana nobena zdravstvena trditev, v praksi proizvajalci niso več smeli uporabljati trditev, ki bi tovrstne bakterije povezovale z vplivi na zdravje.

Medtem, ko je naveden ukrep veljal v vseh državah članicah EU, so bili pristopi posameznih držav pri tolmačenju trditve “vsebuje probiotične bakterije” oz “probiotik” (brez navajanja ugodnega vpliva na zdravje) različni.

Na osnovi pojasnil Evropske komisije se je v nekaterih državah takšna trditev razlagala kot (nedovoljena) zdravstvena trditev, v nekaterih pa kot prehranska trditev, ki je bila dovoljena ob izpolnjevanju določenih pogojev.

Slednji pristop je bil do zdaj v uporabi tudi v Sloveniji, zato so bili na primer jogurti in prehranska dopolnila še vedno lahko označeni z besedo “probiotik”. Novembra 2018 pa je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin objavila pojasnilo, da že sama beseda “probiotik” predstavlja zdravstveno trditev, kar pomeni, da te besede ne bo dovoljeno uporabljati, pojasnjujejo na inštitutu.

Dodajajo, da je zato beseda probiotik od zdaj v Sloveniji prepovedana tudi na živilih in prehranskih dopolnilih.

M. R.