Avstrijska zaušnica Sloveniji: Nadzor na meji ostaja!

Foto: STA

Avstrijsko notranje ministrstvo je postreglo s slovensko statistiko ilegalnih prehodov meje. Do začetka junija smo pri nas prijeli 16.131 oseb, v enakem obdobju lani pa 4598 oseb. “Kontrole na meji lahko zmanjšamo, ko bo sistem dobro deloval,” je poudaril Nehammer.

Ta teden se je slovenski premier Robert Golob mudil na uradnem obisku na Dunaju. Ena od glavnih tem pogovorov med sosedoma je bil tudi notranji nadzor na avstrijsko-slovenski meji, ki ga naša severna soseda izvaja že vse od leta 2015.

Kot poroča Delo, je Golob avstrijskemu kanclerju Karlu Nehammerju predlagal zamenjavo notranjih kontrol z alternativnimi ukrepi za nadzor meje po vzoru Danske, ki je pred kratkim kontrole na meji z Nemčijo zamenjala z drugimi ukrepi, ki jih bo usklajevala s svojo sosedo. Ti vključujejo povečanje nadzora na notranjih cestah in uporabo napredne tehnologije.

A Golobov predlog za rešitev spora med sosedoma je očitno naletel na gluha ušesa, saj Avstrijci trdno stojijo za svojo odločitvijo, da nadzor na slovensko-avstrijski meji ostaja tudi v prihodnje, vsaj dokler se migracijski pritisk na Avstrijo ne zmanjša oz. dokler slovenski nadzor ne bo bolj učinkovit.

»Migrantov, ki bi prihajali iz Slovenije v Avstrijo, je natanko nič,« je na skupni novinarski konferenci obeh predsednikov vlad povedal Golob, a so mu Avstrijci postregli s statistiko, ki jih skrbi.

Sosedje so lani našteli 109.000 prosilcev za azil, od tega jih je bilo kar tri četrtine neregistriranih. Avstrijsko notranje ministrstvo je pred Golobovim obiskom objavilo aktualne podatke o migracijah Slovenije, po katerih so se ilegalni prehodi meje v Sloveniji  letos drastično povečali. Kot poročajo Avstrijci, smo pri nas do začetka junija prijeli 16.131 oseb, v enakem obdobju lani pa 4598 oseb.

A kot pravijo v aktualni vladi, ograja na južni meji ni potrebna.

Spletno uredništvo