Arheološka dela bodo gradnjo nove krške knjižnice zamaknila za vsaj mesec in pol

Maketa

Gradnja nove krške knjižnice se še ni začela. Zdaj so dela zamaknila arheološka izkopavanja na delu, kjer bo stal nov prizidek. A če bo sreča, ne bodo trajala dolgo, končana naj bi bila do sredine novembra.

Istočasno z izkopavanji lahko nadaljujejo tudi z drugimi aktivnostmi za novo krško knjižnico. Tako naj bi že med arheološkimi izkopavanji pripravili teren za izgradnjo temeljne plošče za prizidek, oktobra bo objavljen tudi razpis za izvedbo gradbenih del, pravijo na Občini Krško.

Izgradnja nove knjižnice je bila sprva predvidena na drugi lokaciji, a ker se je zapletlo, se je občina odločila, da bo knjižnica ostala na dosedanjem mestu, s tem da jo bodo dodatno razširili.

Po dokumentaciji, ki jo je potrdil krški občinski svet, je ob dozdajšnji knjižnici predvidena izgradnja novega objekta, ki bo imel klet in pritličje, hkrati pa sta predvidena obnova dozdajšnjega dela samostana, v katerem deluje knjižnica, in povezava obeh delov.

Skupni stroški naj bi znašali sedem milijonov evrov, od česar je občina iz evropskih sredstev pridobila nekaj več kot 380.000 evrov. Izgradnjo naj bi začeli letos in končali do leta 2021.

M. P.