Aplikacija #OstaniZdrav

(vir: gov.si)

Aplikacija #OstaniZdrav je že nekaj dni na voljo imetnikom mobilnih naprav z Android operacijskim sistemom. Mobilna aplikacija je namenjena varovanju zdravja in življenja. Uporabnikom sporoča ali so bili v stiku z okuženo osebo s covid-19. Aplikacijo si je že v prvih dneh naložilo že več deset tisoč uporabnikov.

Aplikacija #OstaniZdrav je uporabnikom Android mobilnih naprav na voljo od ponedeljka dalje. Aplikacija bo na voljo tudi za uporabnike Applovih telefonov oz. operacijskega sistema iOS predvidoma do konca meseca. Aplikacija je brezplačna in prostovoljna.

Naloga aplikacije #OstaniZdrav:

¸- Beleženje izpostavljenosti: gre za beleženje stika z drugimi napravami ter ocena tveganja za okužbo s koronavirusom. Aplikacija uporabniku prikaže tudi nasvete, ki jih za posamezno stanje predpripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

– Obveščanje drugih uporabnikov aplikacije o tem, da ste okuženi: ta funkcionalnost je okuženim uporabnikom na voljo šele, ko vas NIJZ obvesti o pozitivnem rezultatu testiranja in vam podeli aktivacijsko kodo TeleTAN.

– Uporaba aplikacije samo za informativne namene: obdelava podatkov poteka samo lokalno na vašem pametnem telefonu. Osebni podatki se ne ustvarijo.

Več o tem in navodila za namestitev so na voljo tukaj

Za tehnično pomoč glede prenosa aplikacije je na Ministrstvu za javno upravo vzpostavljen klicni center (080 17 87), prav tako je na portalu gov.si vzpostavljena posebna podstran OstaniZdrav, na kateri so predstavljene vse tehnične in vsebinske podrobnosti aplikacije ter navodila za njen prenos.

M. P.