Aplikacija bo za vse prostovoljna

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. (vir: gov.si)

Včeraj je bilo opravljenih 440 testiranj in potrjenih 8 novih okužb. Aktivno okuženih v Sloveniji je 265 oseb, od teh jih je 17 hospitaliziranih, 1 bolnik je na intenzivnem oddelku.

Okužbo z novim koronavirusom so včeraj potrdili v petih občinah, od tega po dve okužbi v Ljubljani, Šentjurju in Murski Soboti in po eno v Hrastniku in Mariboru.

Ministrstvo za javno upravo je po besedah ministra Boštjana Koritnika včeraj objavilo naročilo za izdelavo aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi za uporabo v Sloveniji.

Pri aplikaciji ne gre za sledenje posameznikom, saj ne bo delovala na sistemu GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov.

Aplikacija bo prostovoljna za vse, tudi za tiste, ki jim je odrejena karantena ali so potrjeno okuženi z virusom Covid-19.

Gre za odprtokodno rešitev, ki jo je prva izdelala Nemčija in jo objavila na platformi GitHub. S specifikacijami rešitve bo v naslednjih dneh ministrstvo seznanilo tudi informacijsko pooblaščenko in jo prosilo za mnenje ter morebitne dopolnitve.

Naročilo je objavljeno na spletni strani ministrstva in poslano vsem medijem, z namenom zagotovitve čim večje preglednosti. Sredi prejšnjega tedna je napoved objave poziva ministrstvo napovedalo vrsti slovenskih fakultet, Gospodarski zbornici, Digitalni koaliciji Slovenije in IJS s prošnjo, da obvestijo vse, ki se s tem področjem ukvarjajo, da naj bodo na objavo naročila pozorni.

Aplikacijo na podlagi odprtokodne rešitve, ki jo želi vzpostaviti Slovenija, do danes uporablja že 10 evropskih držav, Slovenija bo torej le ena od naslednjih v vrsti, enako prilagoditev pripravlja npr. tudi sosednja Hrvaška.

Razpis za oddajo ponudb se izteče 15. julija, rok za izdelavo rešitve je 1. avgusta. V Nemčiji si je v dveh tednih to aplikacijo namestilo 15 milijonov ljudi.

M. P.