Anketa: SDS še vedno močno vodi, KUL za večino ni alternativa vladi

Če bi bile volitve v nedeljo, bi na njih prepričljivo zmagala stranka SDS, je pokazala javnomnenjska anketa, ki jo je opravila agencije Parsifal. Pokazala je tudi, da opozicijska KUL za večino ni kakovostna alternativa vladi.

 

SDS bi po anketi volilo 20,7 odstotka vprašanih, sledijo SD (10,7 odstotka), Levica (6,3 odstotka), LMŠ (6,3 odstotka), SAB (3,3 odstotka), NSi (3,1 odstotka) in Gibanje Povežimo Slovenijo (3,1 odstotka). Okoli tretjina jih ne ve, koga bi volilo.

Stranka Resni.ca, ki jo vodi organizator sredinih protestov proti pogoju PCT Zoran Stevanović ne bi dobila omembe vredne podpore. Stranke, kot so Resni.ca in vsa druga gibanja, ki se opredeljujejo kot proticepilska, bi skupaj prejeli le omembe vrednih 1,8 odstotka, je pokazala anketa, ki jo je agencija Parsifal opravila za Nova24TV.

Dolgoročen pregled rezultatov javnomnenjskih anket sicer kaže, da ima SDS dokaj stabilno podporo, ki še nekoliko narašća, medtem ko podpora SD postopoma upada.

Anketa je tudi pokazala, da koalicija LMŠ Marjana Šarca, SD Tanje Fajon, Levice Luke Meseca in SAB Alenke Bratušek ni realna in kakovostna alternativa sedanji vladi. Tako meni 63,3 odstotka vprašanih. Obratno, da je ta povezava realna in kakovostna alternativa, je ocenilo 24,3 odstotka vprašanih.

M. P.