Anketa: Golobovemu Gibanju Svoboda podpora močno upadla

Stranki Roberta Goloba, Gibanju Svoboda, je v primerjavi s prejšnjimi meseci podpora močno padla, je v zadnji javnomnenjski anketi ugotovila agencija Parsifal. Če bi jo še septembra volilo skoraj 30 odstotkov vprašanih, jo zdaj podpira le še 24,8 odstotka. Praktično dohitela jo je SDS, ki bi jo volilo 23,7 odstotka vprašanih.

 

Daleč za prvima dvema strankama je NSi, ki bi jo volilo 8,2 odstotka vprašanih. Sledita SD s 6,6-odstotno podporo in Levica s petodstotno podporo.

31,1 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene stranke, se volitev ne bi udeležili, ali preprosto ne vedo, koga bi volili, ali pa so odgovorili nekaj povsem drugega. Volitev bi se zagotovo udeležilo 57,4 odstotka vprašanih.

Časovni pregled merjenja podpore največji vladni stranki kaže trend padanja, saj je od meseca junija izgubila 5,5 odstotne točke, medtem ko največji opozicijski stranki SDS podpora zrasla za 1,1 odstotne točke. 1,6 odstotni točki je v primerjavi z junijem pridobila NSi, 0,2 odstotni točki je izgubila SD, Levica je poskočila s 3,7 na 5 odstotkov.

Agencija Parsifal je anketo izvedla med 10. in 14. oktobrom na vzorcu 705 anketirancev.

A. M.