Alkoholni maček: Kako ga premagati?

pixabay.com

Prvi dan leta 2018 je tukaj. Z njim pa verjetno pri marsikomu tudi posledica silvestrovanja – alkoholni maček. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ga čim prej premagati.

Alkoholni maček

Po prekrokani noči je na sporedu navadno alkoholni maček. Srčno upam, da to ni danes, če pa je, vam bom pomagala z nekaj nasveti. Maček nastopi kot posledica prevelike koncentracije alkohola v krvi, ki jih vsak posameznik zazna drugače. Najpogostejše posledice so: glavobol, slabost, utrujenost, žeja, žeja, razdražljivost,…

Po uživanju alkohola nastopi faza dehidracije telesa. Ker telo ne dobi zadostne količine tekočine iz nealkoholnih pijače, začne vodo črpati iz organov v telesu, tudi iz možganov. Možganske celice se zaradi pomanjkanja vode skrčijo , kar se izraža kot glavobol. Temu se seveda lahko izognete tako, da pred spanjem ali uživanjem alkohola popijete večjo količino vode. Če tega niste naredili, potem vam v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako čim lažje preživeti ta dan.

MIT: Klin se s klinom zbija

DEJSTVO: Še več alkohola v jutranjih urah ne naredi ničesar drugega, kot da le prestavi mačka za nekaj ur. Najhujši simptomi mačka namreč nastopijo, ko stopnja alkohola v krvi pade na nič. Če si boste zjutraj privoščili alkoholno pijačo, bo ta trenutek nastopil le nekoliko pozneje. Če pa ugotovite, da brez jutranje doze alkohola ne funkcionirate več normalno, potem se s svojim zdravnikom pogovorite o možni zasvojenosti z alkoholom.

Kako si lahko pomagamo?

Posledice občasnega pitja alkohola je možno preprečiti ali pa vsaj omiliti simptome. Alkohol iz telesa odvaja vitamine in minerale.

Svež sadni sok vsebuje veliko fruktoze in pomaga pri presnovi alkohola, ki je še ostal v vašem želodcu, voda iz soka pa vam bo pomagala pri rehidraciji. Poleg tega je sok za marsikoga boljšega okusa kot čista voda. Priporočljiv je pomarančni sok, brusnični sok, bananin sok ali multivitaminski sok.

Pomemben je tudi, da si privoščite obilen zajtrk. Pripravite si beljakovinsko bogat obrok, v katerem naj ne manjka maščobe. Beljakovine vsebujejo veliko aminokislin in pripomorejo k hitrejšemu okrevanju. Hrana je vedno dobra ideja, saj ne absorbira alkohola, ampak okrepi presnovo, aktivira absorbcijo ter pospeši proces razgradnje alkohola.

Dneva ne preležite v postelji! Škoda ga je, pa še pomagalo vam ne bo. Oblecite se in obujte ter pojdite na svež zrak. Povečan dotok zraka izboljša stanje presnove in pospeši uničenje alkohola v telesu.

Instant in čudežnega zdravila proti mačku žal ni. Upoštevajte nasvete in preživite dan, kar se da lepo.

Vse dobro v letu 2018!

N. N.