Ali zdravnik iz TV Tarče namiguje: verni ne potrebujejo raspiratorja?

Rihard Knafelj (vir: Facebook)

V zadnji oddaji TV Tarča na Televiziji Slovenija, na kateri so govorili o nabavljanju zaščitne opreme, so si lahko gledalci ogledali tudi mnenje internista z UKC Ljubljana Riharda Knaflja. Ker gre za javnosti dokaj neznanega zdravnika, ki so ga v oddaji predstavili tudi kot neke vrste neodvisnega strokovnjaka, smo preverili, za koga pravzaprav gre.

Vpogled v njegov Facebook profil pove, da je očitno precej naklonjen politični levici, da sovraži Janeza Janšo in da se rad ponorčuje iz vernikov.

23. aprila je tako Knafelj na svojem Facebook profilu objavil fotografijo, na kateri zdravnik pregleduje pacienta na intenzivni negi, očitno okuženega s covidom-19, zraven pa je pripisan tekst, kaj govori pacientu: “Odlične novice! Vaša družina nas je pravkar obvestila, da prosi pri Jezusu za vas. Zato bomo dali vaš raspirator nekomu, za katerega ne skrbi Jezus”. V podtonu gre torej razbrati, da verni raspiratorja ne potrebujejo, ker naj jim pomaga Jezus.

Tako so objavo očitno razumeli tudi mnogi, ki so se odzvali na objavo. “Sramota za zdravnike! Bolje da ne pridete s križcem v UKC, ker vas lahko taki in njemu podobni dobijo v roke,” je na primer zapisal uporabnik Matija Gopričar. Barbka Meško je bila kratka: “Sramota!”. Lea Nagode pa je zapisala: “Slabo luč mečete nase in s tem na vse ostale zdravnike, ki jim je mar za ljudi. Vam očitno ni, zato ne vem kaj delate v tem poklicu.”

Spomnimo, da je moral pred kratkim zaradi podobnih izpadov na družbenih omrežjih od vodenja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec posloviti Janez Lavre, ki je na Twitterju objavljal neprimerne ocene o tem, kdo si zasluži ventilator in kdo ne. Tudi zato smo na UKC Ljubljana naslovili vprašanje, kako komentirajo tovrstne objave njihovega internista in ali se mu zdijo vredne nekega zdravnika. Zdravniško zbornico Slovenije pa smo povprašali, ali so tovrstne objave po njihovem mnenju v skladu z zdravniško etiko in ali bo primer obravnaval njihov odbor za pravno etična vprašanja.

Slednje sicer ni edini nestrpen izpad omenjenega zdravnika do vernikov. 24. aprila je na primer objavil sliko umetnega penisa v obliki križa, podobnih, vsaj po mnenju uredništva neprimernih objav pa je bilo še nekaj.

Čeprav so Knaflja v TV Tarči predstavili kot neke vrste neodvisnega strokovnjaka, ki ni naklonjen ne eni ne drugi politični strani, ki sta v oddaji razčiščevali nakupe medicinske opreme, Knafljeve objave na Facebooku pokažejo, da nikakor ni politično nepristranski. 21. aprila je tako pod objavljeno sliko predsednika vlade Janeza Janšr zapisal: “Vaš (nikakor ne moj) Janez Ivan Kristjan Adolf Janša”. Tri dni pozneje je dodal. “Führer si bo skladno s priporočili umil roke in trdil, da on nima nič s ropom stoletja. He was just doing his job …”

Zanimivo tudi je, da je Knafelj na TV Tarči dejal, da se je z Marjanom Šarcem iz LMŠ pred leti srečal le enkrat in še to za eno uro. Šel naj bi v Kamnik k njemu, mu predstavil svoje videnje na zdravstvo in potem sta se razšla. Vendar pa je portal Siol.net 22. februarja 2018 zapisal, da je Knafelj glavni svetovalec stranke LMŠ na področju zdravja. Pomagal naj bi tudi pri pripravi volilnega programa.

Sporna objava na Facebooku.

M. P.