Ali veste, kdo je bil Radoslav Jakob Razlag?

Ob odkritju obeležja.

Župan Občine Brežice Ivan Molan je v petek pred mestno hišo odkril spominsko obeležje dr. Radoslavu Jakobu Razlagu. Ob tem bi se seveda marsikdo vprašal, kdo je to, a še bolj kot to bi bil presenečen, ko bi prebral, kako tesno je Razlag zaznamoval Brežice.

Rodil se je 12. junija 1826 v Radoslavcih (Ljutomer) kot šesti otrok. Bil je odvetnik, politik, pisatelj in pesnik, predvsem pa velik domoljub. Bil je prvi slovenski deželni glavar Kranjske ter soustanovitelj in podpredsednik Slovenskega pisateljskega društva v Ljubljani ter govornik na več taborih.

Spomin na dr. Razlaga kot narodnega buditelja je bil med Brežičani živ vse do druge svetovne vojne, po njem so poimenovali meščansko šolo in tedanji hokejski klub. V Brežicah je dr. Razlag preživel deset let svojega življenja, najprej kot odvetnik, v poznejših letih pa kot oskrbnik v brežiškem gradu. V mestu je po njem imenovana ena izmed ulic, na Čatežu ob Savi pa je še vedno Razlagov breg, kjer je imel sadovnjak, saj se je po končani politični karieri ukvarjal s kmetijstvom, še posebej s sadjarstvom.

Tudi zato ne preseneča, da so na občini čutili potrebo, da njegov vpliv na Brežice in Posavje še dodatno ovekovečijo. Kot je ob odkritju obeležja dejal pobudnikov obeležja Silvo Klemenčič, Brežičan, ki živi v Ljubljani, so ugotovili, da občani dr. Razlaga in njegovega pomembnega buditeljskega dela ne poznajo, zato želijo z obeležjem v mestu ohraniti spomin nanj.

Spominska plošča je bila odkrita ob 140. obletnici Razlagove smrti, pobudo brežiških domoljubov sta podprli Krajevna skupnost Brežice in Občina Brežice. Župan Ivan Molan je ob tej priložnosti dejal, da je vedno vesel pobud ter aktivnosti občanov.

M. P.