Ali ruski oligarh Putin postaja živčen?

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukrajinsko vojsko pozval, naj prevzame oblast v Kijevu ter vrže z oblasti predsednika Volodimirja Zelenskega in njegove sodelavce ter jih označil za “neonaciste” in “odvisnike od mamil”, ki ljudi uporabljajo za živi ščit. Zelenski je sicer na oblast v Ukrajini prišel na demokratičnih volitvah, medtem ko za ruskega oligarha Putina tega ne bi mogli trditi.

 

“Vzemite oblast v svoje roke. Mislim, da se bomo lažje pogajali z vami kot s to bando neonacistov in odvisnikov od mamil,” je ukrajinsko vojsko pozval Putin v nagovoru, ki ga je predvajala ruska televizija.

Ruski predsednik izraz neonacisti redno uporablja za poimenovanje članov ukrajinske vlade in predsednika Zelenskega, ki je sicer judovskega rodu. V tem primeru je njegov besednjak isti kot je besedanjak politične levice v Sloveniji, ki s podobnimi izjavami zmerja aktualnega predsednik vlade Janeza Janšo, sicer tesnega zaveznika Zelenskega.

V današnjem nagovoru je Putin dejal še, da so banderiti – gre za izraz, ki se po navedbha STA uporablja za privržence protisovjetskega borca v drugi svetovni vojni Stepana Bandere – in neonacisti v mestih, kot sta Kijev in Harkov, nakopičili orožje, tudi raketne sisteme.

Dodal je, da se obnašajo kot teroristi povsod po svetu, skrivajo se za hrbti ljudi, pri tem pa Rusijo obtožujejo, da povzroča žrtve med civilisti. Znano je, da to delajo na priporočilo tujih svetovalcev, zlasti Američanov, je izjavil Putin.

Putinove izjave bi lahko kazale, da mu na bojišču ne gre vse, kot bi si želel in da postaja vse bolj živčen. Očitno se boji, da se demokratično izvoljene oblasti v Ukrajini ne bo znebil tako zlahka, kot je morda mislil.

M. P.