Ali na Hrvaškem Schengen sploh deluje? Notranji minister Poklukar Hrvatom naivno zaupa

FOTO: STA

Kor so v včerajšnjih večernih novicah poročali v 24ur, je bila njihova ekipa priča nenavadnemu, in kot kaže netransparentnemu, postopanju hrvaških obmejnih organov. Ti so namreč pri sestopu z vlaka v kraju Sutla pridržali skupino ljudi in jih odpeljali v policijskem vozilu. Ista skupina se je nato čez dobro uro znašla globoko na slovenski strani. Njihov fotograf se je tudi prepričal, da je hrvaško izvajanje nadzora morda le predstava za javnost.

V sredo okrog 13.45 je bil fotograf 24ur na železniški postaji v kraju Sutla na Hrvaškem ob sestopu z vlaka priča pridržanju več oseb s strani hrvaških policistov.

Hrvaško pridržanje oseb na železniški postaji Sutla. FOTO: Aljoša Kravanja

Dobro uro za tem, okrog 15.15, je njihova ekipa znova naletela na isto skupino ljudi, tokrat globoko na teritoriju Republike Slovenije.

Skupina migrantov na slovenski strani meje. FOTO: Aljoša Kravanja
Pridržanje skupine s strani slovenske policije.

Do praks hrvaških policistov je zelo kritičen brežiški župan Ivan Molan“Na Hrvaškem schengen ne deluje. Včeraj sem celo slišal, da dobijo za 24 ur prosto gibanje na Hrvaškem, pod pogojem, da se je javijo v hrvaškem begunskem centru. Vendar kolikor vem, ti ljudje to izkoristijo. V 24 urah pridejo v Slovenijo, odvržejo dokumente in pri nas prosijo za azil. Tako izkoriščajo azilno politiko. Večina tistih, ki bi morali biti zaustavljeni na Hrvaškem, pride v Slovenijo.” 

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v Bruslju poudaril, da je zelo težko komentira to dogajanje na območju Hrvaške. Dodal je, da je zdaj povečana policijska sila in da so s tem nekoliko zmanjšali prehod, nenazadnje pa je policija postavila tudi določene nadzorne točke. “Tam se predvsem zaustavlja in kontrolira prevozna sredstva kajti kriminaliteta tihotapljenja je res izjemna, kriminalci pa kujejo velike dobičke na račun teh ljudi.” 

Ob tem Poklukar še dodaja: “V kolikor obstaja dvom v korektnost policijskih postopkov, ima minister vedno možnost odrediti nadzor. Mislim, da bodo na Hrvaškem na nek način te stvari tudi morali urediti”

Preiskovalni novinar Mirko Mayer je do izjaven notranjega ministra kritičen, saj gre po njegovem mnenju za naivno prepričanje, da bo hrvaško notranje ministrstvo ukrepalo.

Posnetek zaslona/ X