Aleksander Zupančič o svojem odhodu in prihodnosti

Poročali smo že, da Aleksander Zupančič odhaja z mesta direktorja Javnega podjetja Komunala Brežice. Na dopoldanski novinarski konferenci pa je svoj odhod še dodatno pojasnil.

Uvodoma je ocenil, da je v dobrih šestih letih vzpostavil uspešno, stabilno, vzorno in prepoznavno podjetje, zdaj pa bo svojo poslovno pot nadaljeval na drugem področju in se posvetil razvoju novih vsebin. V nadaljevanju objavljamo, kaj je direktor povedal o odhodu in svoji prihodnosti.

Aleksander Zupančič o odhodu in prihodnosti:

“Vodenje Komunale Brežice sem prevzel pred šestimi leti z namenom ustanovitve in vzpostavitve vseh procesov. Takrat sem pričakoval, da bo to trajalo krajši čas, a je kompleksnost tega področja in narava javnega podjetja podaljšala ta proces. Zdaj ocenjujem, da je projekt ustanavljanja Komunale Brežice končno zaključen.

Letos je pred nami rekordno leto v vseh pogledih, podjetje je v odlični kondiciji in jeseni se seli v lastne prostore, kar mu tudi v snovnem pogledu daje trajno obliko in garancijo obstoja.

Podjetje s tem prehaja iz faze odraščanja in izgradnje v stabilno fazo trajnega poslovanja, kjer potrebuje vodjo, ki bo skrbel za stabilno poslovanje in kontinuiteto in bo tudi temu primerno motiviran. Jaz sem tiste vrste vodja, ki obožuje izzive, spremembe, rad gradim in ustvarjam … Vodenje postavljenega in oblikovanega Komunalnega podjetja pa je svojevrsten izziv, ki potrebuje malo drugačnega človeka.

Želim si, da se letos jeseni podjetje preseli v nove prostore z novim vodstvom, ki bo tako lahko tudi na simbolni ravni začelo novo poglavje podjetja.

Vsak vodja mora znati oceniti kdaj je naredil svoje in je čas za njegov odhod. Praktično celoten program za sedanji mandat sem že izpolnil. Že pred letom dni sem napovedal svoj odhod, imenoval izvršno direktorico in na njo od takrat prenašal svoje znanje in posle, kar je sedaj tudi dokončano in s tem je prišel tudi čas za moj odhod iz mesta direktorja.”

“Kdo bo vodil podjetje naprej bo odločil Nadzorni svet, vsekakor pa je pred podjetjem svetla prihodnost in še veliko prostora za rast in razvoj,” je dejal Zupančič.

In nadaljeval:

“Sam nisem iz komunalne stroke. Po izobrazbi sem pravnik, najbolj pa me zanimajo ljudje in medsebojni odnosi, saj sem končal študij psihoterapije in sem usposobljeni Svetovalec in Coach. Tudi Komunalo Brežice sem gradil na temeljih medsebojnih odnosov in sodelavci so mi to vrnili z izjemnimi rezultati, ki smo jih skupaj dosegli. Svoje znanje in izkušnje že prenašam tudi na druga podjetja in njihove vodje in temu se bom v prihodnosti še bolj posvečal.

Letos spomladi sem izdal svojo prvo knjigo z naslovom 7 stebrov zdravega življenja in tudi naše zdravje in kvaliteta življenja je področje, kateremu se želim več posvetiti. Predvsem z vidika, kaj lahko sami naredimo za kvaliteto svojega življenja in naše zdravje. Sem ustanovitelj centra zdravja v hrvaškem Samoboru, ki uspešno posluje in na človeku prijazen način ozavešča in uči o ohranjanju zdravja in zdravem načinu življenja. Tudi temu bi rad namenil več pozornosti, to razvil na višji nivo in projekt preselil tudi v Slovenijo. Knjigo in center zdravja je navdihnila moja osebna zgodba o soočanju z boleznijo in bitki za zdravje moje hčerke.

Glede na povedano, se bom tako v naslednjem obdobju posvečal temu, da pomagam novemu vodstvu Komunale, če bo potrebovalo mojo pomoč in razvijal svojo največjo strast, ki je delo z ljudmi in za ljudi.”

C. R.