Alebonu začasno prepovedali prodajo kebabov, kaj pa ostalo meso?

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je podjetju Alebon iz Ljubljane zaradi novih obvestil, ki jih je prejela preko sistema hitrega obveščanja, začasno prepovedala prodajo kebabov. Podjetje lahko od včeraj dalje prodaja le mesne pripravke, za katere bo upravi predhodno predložil ustrezna dokazila, da ne vsebujejo salmonele in listerije.

Gre za zamrznjene kebabe proizvajalca Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo iz Poljske, ki jih je Alebon ponudnikom hitre hrane prodajal v Sloveniji, na Hrvaškem in Madžarskem.

Alebon izdelke proizvaja sicer v treh različnih obratih. V obratu na Poljskem proizvajajo kebab meso, primerno za nadaljnjo obdelavo v lokalih s hitro prehrano. V Romuniji imajo proizvodnjo, specializirano za termično obdelavo kebab izdelkov, zamrznjene kebab omake pa proizvajajo po posebnih postopkih v obratu v Sloveniji, je razvidno iz spletne strani podjetja.

Kdo vse je uvozil oporečno meso iz Poljske? Odgovora še ni

Tomaž Lisec je pred dnevi v poslanskem vprašanju, ki ga je naslovil na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec, zapisal, da je bilo v Slovenijo uvoženih več ton oporečnega mesa, velika količina tega pa konča v kuhinjah javnih zavodov, kot so vrtci, šole, bolnišnice, domovi za ostarele.

»Očitno smo te izdelke iz Poljske dobivali več časa, saj nihče od odgovornih ni znal pojasniti, koliko tega mesa naj bi okvirno prišlo na naše tržišče,« je zapisal Lisec.

Tu ne gre samo za kebab, temveč tudi za ostalo meso. Za kebab smo doslej izvedeli že veliko, v javnost je prišel tudi seznam prejemnikov mesa, ki jim ga je prodalo podjetje Alebon. Razkritje ostalih uvoznikov mesa pa je Janez Posedi, ki je blizu Dejanu Židanu, predsedniku SD, zavrnil. Odgovor na to je morda tudi v tem, da naj bi bila po nekaterih podatkih med uvoznicami mesa iz Poljske tudi Panvita, ki je blizu Židanu.

M. P.