Afera Star Solar d.o.o.: Golobovo podjetje veliko večino svojih prihodkov ustvari z državnimi podjetji

Foto: Demokracija

V teh dneh je po družbenih omrežjih završala nova afera, v kateri je glavni akter predsednik vlade Robert Golob. Podjetje, katerega je 100 % lastnik, namreč posluje d državnim podjetjem Borzen.

Kot poroča Bojan Požar na družbenem omrežju X, je premier Robert Golob pred dnevi kot edini družbenik prevzel podjetje Star Solar d.o.o., ki je bilo doslej v lasti njegove bivše žene Jane Nemec Golob. Za direktorico pa postavil svojo hčerko Luno Golob. (vir: Ajpes) “Kar pomeni, da je bil Golob doslej dejansko “skriti lastnik” te firme, njegova žena pa zgolj fiktivna lastnica,” opozarja Požar.

Golobovo podjetje, ki se sicer ukvarja s prodajo električne energije, beleži tudi zelo dobre prihodke in dobičke. Po poročanju portala Siol.net, je podjetje v letu 2022 imelo 256.655 evrov prihodkov, 97.263 evrov čistega dobička in 625.572 evrov dolgoročnih ter 38.353 evrov kratkoročnih obveznosti.

Kot je razvidno iz evidence Erar, je podjetje med letoma 2014 in 2023 od državnega operaterja trga z električno energijo Borzen prejelo 2.148.631 evrov. Zadnje nakazilo v višini dobrih pet tisoč evrov je podjetje prejelo decembra lani, Golob pa je stoodstotni lastnik podjetja postal novembra lani. Borzen od septembra 2023 vodi Mojca Kert, nekdanja uslužbenka Gen-I ter poslanska kandidatka Gibanja Svobode pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, še poroča Siol.net.

Bojan Požar pri tem izpostavlja ključne dileme, povezane z lastništvom Golobovega podjetja:

Ali je Golob kršil moralno-etična načela in tudi zakonodajo, ker je bil ves čas, to je več kot očitno, skriti lastnik podjetja Star Solar d.o.o., ki veliko večino svojih prihodkov iz trgovanja/proizvodnje z električno energijo ustvari z državnimi podjetji.

– ali lahko predsednik Vlade RS hkrati zasebno posluje z državnimi podjetji in to v neverjetnem trikotniku, kjer je on lastnik zasebne firme, formalna direktorica je njegova komaj polnoletna hčerka Luna, ključna “poslovna partnerica” pa čisto slučajno Mojca Kert, direktorica državne družbe Borzen, sicer pa bivša – Golobu podrejena – uslužbenka Gen-I ter poslanska kandidatka Gibanja Svobode, ki jo je Golob, potem ko ni bila izvoljena za poslanko, nastavil za direktorico Borzena?!

Dogajanje okoli Golobovega podjetja, ki sodeluje z državnim podjetjem Borzen, je komentiral tudi Janez Janša, ki je zapisal: “Če Nova Slovenija že več kot 18 mesecev ne bi blokirala ustanovitev preiskovalne komisije, bi Slovenija imela danes že drugačno vlado. Verjetno bi bila podobne barve, zagotovo pa ne bi zaradi sebičnih kšeftarskih koristi uničevala energetske substance države.”