Anketa: Podpora vladi in Gibanju Svoboda pada

(vir: Twitter)

Krivulja podpore Gibanju Svoboda in vladi na splošno se obrača navzdol, je pokazala nedavna anketa Mediane za časnik Delo. Na drugi strani se krepi SDS.

Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi po anketi Gibanje Svoboda volilo 29,1 % vprašanih, oziroma pet odstotnih točk manj kot mesec poprej. SDS bi dobila 21,7 %, oziroma tri odstotne točke več kot decembra, v pozitivnem trendu pa je tudi SD s 7,1 % podporo. Po dobrih prejšnjih dveh mesecih je NSi tokrat padla za 1,7 odstotne točke na 5,5-odstotno podporo med vsemi anketiranci. Levica je odstotno točko pridobila s 4,6 %.

Pod pragom so Resni.ca (1,8 %), Vesna in Piratska stranka (po 1,6 %), SNS (1,2 %), Naša prihodnost (1 %), SLS (0.9 %), Konkretno (0,8 %) in Naša dežela (0,4 %). Neopredeljenih je 12 %, kanček več kot prejšnji mesec.

Trendi med opredeljenimi anketiranci nakazujejo potencialen padec v podpori Gibanju Svoboda, stabilno podporo SDS-u in Levici, rahel vzpon SD-ja, prvi slabši rezultat NSi-ju in rahlo usihanje podpore stranki Resni.ca, Konkretno in SLS.

Delo vlade kot zelo pozitivno ocenjuje desetina vprašanih, pozitivno na nadaljnjih 26,5 %. Srednjo oceno ji je namenilo 28 % vprašanih, negativno 18 % in zelo negativno 16,1 % vprašanih. Povprečna ocena je 2,96, oziroma za 22 stotink točke nižja kot prejšnji mesec.

A. M.