Jenull prejel račune za dveletni zapitek

Janša Jenull, ki je dve leti kljub epidemiji in prepovedi združevanja aktivno organiziral petkove proteste v Ljubljani, je končno dočakal račun za svoje početje. Državno odvetništvo, ki v tem primeru zastopa državo, od njega terja že več kot 40.000 evrov za stroške in škodo, ki jo je povzročil s svojimi nezakonitimi protesti.

 

Prvo položnico je Jenull prejel konec decembra, v višini 2255 evrov, nanašala pa se je na policijsko varovanje shoda 2. oktobra leta 2020. Zaračunali so mu tako (dodatne) stroške dela policistov kot prevoze policijskih vozil in sodelovanje službenih konj in psov. Drugi zahtevek v višini 3778 evrov je prejel prejšnji mesec, vanj pa so vključili stroške, ki jih je imela policija z varovanjem protesta 4. septembra leta 2020. Nazadnje je prejel položnico za 34.000 evrov, in sicer za protest, na katerem so protestirali in brali ustavo, je včeraj razkril na Facebooku.

Po pričakovanjih Jenull vso odgovornost prevrača na državo, ker da bi mu morala kljub ukrepom za preprečevanje epidemije, omogočiti protestiranje. O tem, koliko škode je imela zaradi njega država, pa za zdaj ni rekel nobene. Račun je, kot kaže, vseeno prišel, čeprav morda nekoliko z zamudo.

A. M.