V Brežicah vzpostavljena nova specializirana enota policije za nadzor državne meje

S predstavitve policijske enote v Brežicah.

Da bi se učinkoviteje soočali s problematiko nezakonitih migracij, so v slovenski policiji v Brežicah vzpostavili novo specializirano enoto za nadzor državne meje, SENDM II. Slovesnosti ob začetku njenega delovanja sta se nedavno udeležila tudi generalni direktor policije Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Generalni direktor policije Olaj je ob tej priložnosti povedal, da ostaja število nezakonitih migrantov, odkritih tako v Sloveniji kot tudi na celotni zahodno-balkanski tihotapski poti, v vseh teh letih po množičnih migracijah na visoki ravni.

“Slovenska policija se na te okoliščine odziva s svojim proaktivnim ravnanjem ter učinkovitim načrtovanjem ukrepov za nadzor meje. Prav zato je policija v zadnjih letih izvedla številne organizacijske, zakonodajne in operativne ukrepe, med katerimi je tudi ustanovitev dodatne specializirane enote za nadzor državne meje, ki jo uradno predajamo namenu. Ni naključje, da bo ta policijska enota imela sedež prav na območju Policijske uprave Novo mesto, saj je to eno izmed območij, kjer je dotok nezakonitih migracij največji,” je dejal.

Naloge nove enote so preprečevanje nezakonitega priseljevanja, odkrivanje vodičev ilegalnih migrantov, preprečevanje tihotapljenja mamil, orožja, streliva, ukradenih vozil, uporabe neveljavnih in ukradenih listin, trgovine z ljudmi in drugih oblik čezmejne kriminalitete, ki ogrožajo varnost ne le v Sloveniji, ampak veliko širše.

Ob naštetem ima specializirana enota za nadzor državne meje določene še naloge prekrškovnega organa in pa naloge 24 ur na dan, sedem dni v tednu delujočih centrih za policijsko sodelovanje Vrata-Megvarje in Dolga vas.

A. M.