Krško: Če bo treba na pomoč čakati več kot 10 minut, bodo šli v akcijo prvi posredovalci

Z učinkovito uporabo naprave za oživljanje in izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja je mogoče rešiti marsikatero življenje, predvsem na območjih, ki so geografsko bolj oddaljena od nujne medicinske pomoči. S tem namenom so Občina Krško, Zdravstveni dom Krško, Izpostava URSZR Brežice, Gasilska zveza Krško, PGD Dolenja vas, PGD Stranje in PGD Veliki Kamen sklenili dogovor o začetku delovanja prvih posredovalcev na območju občine.

V ta namen je bil izdelan načrt aktiviranja prvih posredovalcev v občini Krško, namenjen zagotavljanju učinkovitega ukrepanja ob nenadnem zastoju srca posameznika.

Ob nenadnem srčnem zastoju, izgubi zavesti, hudi travmi, zapori dihalne poti s tujkom, krvavitvi, kjer je potrebna hitra pomoč, pričakovan dostopni čas ekipe nujne medicinske pomoči pa je daljši od 10 minut, se lahko na pomoč pošlje prve posredovalce, ki lahko bistveno hitreje pridejo na kraj dogajanja.

Prvi posredovalci so namreč prostovoljci, ki imajo opravljeno ustrezno usposabljanje, ki ga je izvajal Zdravstveni dom Krško, praviloma pa so organizirani v sklopu posameznih poklicnih gasilskih brigad. Če ji je treba aktivirati, slednje opravi Regijski center za obveščanje Brežice.

Pri svojem delu med drugim uporabljajo avtomatski zunanji defibrilator. To je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna prepoznati srčni ritem ob zastoju srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Naprave so izdelane tako, da jih po zagotovilih proizvajalcev lahko učinkovito uporabljajo tudi laiki.

Na območju občine Krško je trenutno nameščenih 25 javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjev, občina pa bo mrežo še naprej širila.

M. P.