Čas adventa in največji adventni venček v Posavju

Foto: Uredništvo

V slovenskem ljudskem izročilu so se v tem obdobju razvili številni običaji, ki so se ohranili ali pa celo znova zaživeli v zadnjih letih. Najbolj prepoznaven simbol adventnega časa je zagotovo adventni venček s štirimi svečami.

Kakšen je simbolni pomen adventnega venčka v krščanstvu?

Krog venčka simbolizira večnost. Spominja nas na Boga, njegovo neskončnost in milost, ki nima ne začetka ne konca. Zelenje simbolizira novo življenje ter upanje, da se prenovimo.

Sveče – po ena za vsako edventno nedeljo – simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva Jezusa.

Sveče simbolizirajo:
  • Prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje.
  • Druga sveča simbolizira mir.
  • Tretja sveča simbolizira veselje, zato je ponekod roza barve. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja.
  • Četrta sveča predstavlja ljubezen.

Svetloba sveč, ki prihaja v temo našega življenja, nas spominja, da prinese nekaj novega, življenje in upanje. Prav tako nas opominja, da smo tudi mi poklicani, da to luč sveta razširjamo naprej. Ker je iz tedna v teden več svetlobe, to simbolizira, kako našo temo strahu in obupa razsvetljuje vedno več svetlobe. Plamen vsake nove sveče opozarja, da se nekaj dogaja in da glavno šele prihaja.

December je poln nakupovalne mrzlice, božičnih in prednovoletnih zabav, okraševanja domov, prometnih zamaškov zaradi snega in množic ljudi, ki se vračajo domov za praznike. Vendar si moramo ravno v tem času prizadevati za trenutke tišine in miru v naših srcih, v naših družinah.

Zelenje simbolizira novo in večno življenje in upanje.

Adventni čas je za kristjane poseben čas, ker nas vabi, da se spomnimo na preteklost, nas spodbuja, da živimo v sedanjosti in da se pripravimo na bodočnost.

Trojni namen adventa:

  • Spominjati se preteklosti.
  • Živeti v sedanjosti.
  • Priprava na bodočnost.

Največji adventni venček v Sloveniji

Na Mostecu pri Dobovi se v zadnjih letih trudijo, da bi vas postala znana tudi po enem največjih adventnih venčkov v Sloveniji. Letos so pripravili venček z obsegom 61 in premerom 16 metrov, kar predstavlja ravno toliko hiš na Mostecu. Venček pripravljajo na prostem na vaškem travniku.

K. J.