Naslov najboljšega para v ljudskih plesih je šel letos v Artiče

Na letošnji izvedbi tekmovanja parov v ljudskih plesih sta zmagala Jernej Iljaš in Mitja Gajski iz Folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče. S koreografijo Ko lutke oživijo sta bila najboljša tako po oceni strokovne žirije kot občinstva, ki je tekmovanje v soboto zvečer spremljalo v Antonovem domu na Viču v Ljubljani.

Drugo mesto sta osvojila Lea Onufrija Volk in Gašper Toman iz ljubljanske Folklorne skupine Tine Rožanc. Priznanje za tretje mesto pa sta prejela Klara Golić in Goran Pešić iz novomeškega Folklornega društva Kres,

V tekmovalnem programu že četrte izvedbe tega tekmovanja, ki poteka v organizaciji Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane, se je sicer pomerilo 11 parov.

Korenine tekmovanja segajo več kot štiri leta nazaj, ko je Tomaž Simetinger kot takratni umetniški vodja Akademske folklorne skupine France Marolt skupaj z ekipo začel razmišljati, kako spodbuditi določene novejše pristope pri sami koreografiji v folklornih skupinah.

Po besedah organizatorja so prav mlajše generacije tiste, ki morajo vstopati v korak s časom in prav temu je namenjeno tekmovanje parov – “da dajemo možnost razvijanja, eksperimentiranja v koreografiji in na nek način posodabljanja interpretacij kulturne dediščine, s katero imamo opravka”.

Posnetek zmagovalnega nastopa si lahko pogledate tukaj.

Čestitke!

K. J.