“30 milijonov evrov je nekdo samo iz obnove hotela hotel ukrasti”

Hotel Brdo (vir: družbena omrežja)

Drugo slovensko predsedovanje Svetu EU se je z 31. decembrom zaključilo. Epidemiološkim razmeram navkljub je Slovenija uspešno izvedla vse načrtovane dogodke, dosegla pomembne rezultate ter ustvarila mnogo priložnosti za sodelovanje in povezovanje.

Čeprav je vse potekalo fizično, je imela slovenska vlada pri vodenju zelo racionalen pristop.

Slovensko predsedovanje je bilo tokrat že drugič, predsedovali smo že v prvi polovici leta 2008. Do takrat je bila Slovenija tudi prva država, ki je za projekt vodenja porabila manj denarja kot ga je načrtovala. Načrtovali so 60 milijonov evrov, porabili pa 55 milijonov evrov. S tem, da so v okviru te vsote zgradili še Center Brdo.

Prav ta center pa je Sloveniji tudi zdaj prihranil ogromno strokov, ker je bilo tam zelo veliko dogodkov.

Predsednik vlade Janez Janša, ki je predsedovanje Svetu EU vodil tako leta 2008 kot leta 2021, je v intervjuju na TV Slovenija v teh dneh pojasnil, da je vlada tokrat načrtovala realno vzeto podobno vsoto kot takrat. To je bilo okoli 80 milijonov evrov.

“Po teh izračunih, ki jih imamo zdaj, smo porabili nekaj več kot 50. Ko bomo vse račune plačali, bomo prišli mogoče malo čez 60 milijonov evrov. Se pravi bistveno manj od tega, kot smo načrtovali,” je dejal Janša.

Pri tem pa je izpostavil še eno stvar, ki izstopa iz te racionalnosti. Tako kot leta 2008 je tudi zdaj izstopal Center Brdo.

Ne več kot 40, kot bi bilo, če Šarec ne bi vrgel puške v koruzo, temveč 11 milijonov evrov!

“Obnovili smo oziroma na novo zgradili praktično hotel Elegance, ki je tudi bistveno prispeval k zmanjšanju teh stroškov in k racionalnosti, ker so bile delegacije tam zraven, ker so bili tudi sestanki, ni se bilo treba voziti daleč, kar je poseben zaplet v času covida,” je povedal Janša in nadalje razkril:

“Ko je ta vlada prisegla marca lani, je generalni sekretar vlade dobil na mizi že vse pripravljeno za podpis pogodbe za obnovo tega hotela za 40 milijonov evrov. Razpis je bil za 30 milijonov, potem so se pa ponudniki dogovorili med sabo in je bila najnižja ponudba 40 milijonov evrov. Za obnovo enega hotela. Pritisk je bil velik, čez eno leto bo predsedovanje, ni časa, vse mora biti v roku … Tako da je bil generalni sekretar kar v veliki stiski. Ampak potem smo se posvetovali, smo rekli, to je preveč, in se je razpis ponovil. Investicija dokončana, veste, koliko je stala? 11 milijonov evrov.

30 milijonov evrov je nekdo samo iz obnove hotela hotel ukrasti. Bila je tiskovna konferenca, kjer se je vse to pokazalo, pa mislim, da noben osrednji medij o tem ni nič poročal, to ni pomembno. En sendvič gospe Pivec je bil tisočkrat pomembnejši,” je še poudaril premier Janša.

Dodajmo, da je bilo podjetje, o katerem se tukaj govori in ga je protežirala vlada Marjana Šarca, podjetje Kolektor, ki ima v lasti tudi časopisno hišo Delo. (vir)

V. S.