30.000 upokojencev v Ljubljani zahtevalo zvišanje pokojnin

Ljudje svoje nezadovoljstvo v zadnjem času izražajo tudi na ulici. Foto: Polona Avanzo.

Na drugem vseslovenskem protestu upokojencev v Ljubljani, ki ga je pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev, se je zbralo okoli 30.000 ljudi, ki so dodobra napolnili Trg republike. Med drugim so zahtevali dostojne pokojnine in dostop do zdravnika.

 

Pobudnik shoda Pavle Rupar je v nagovoru med drugim izpostavil, da so siti delitev “na janšiste in golobove”, ker želijo živeti v miru in kot prijatelji. Kljub nekaterim transparentom, ki so pozivali k odstopu vlade, je poudaril, da se niso zbrali zato, da bi rušili vlado. Ruparju namreč nekateri očitajo povezave s SDS, čeprav je iz stranke izstopil že pred več kot 10 leti.

Kot je dejal, zahtevajo takojšen 20-odstotni dvig pokojnin, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig pokojnin v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji. Zahtevajo tudi, naj se v ustavo vpišeta pravici do 13. pokojnine in do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine. Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Prav tako plačilo rtv-prispevka.

Svoje zahteve so zapisali v zakonski predlog, pod katerega so podpise zbirali tudi na shodu. Po Ruparjevih besedah pa naj bi ga še danes podprtega s potrebnimi podpisi odnesli v vložišče DZ.

V nagovorih so izpostavili še, da so mnogi delali v tovarnah, železarnah in rudnikih, danes pa se počutijo nepotrebni in komaj živijo človeka vrednega življenja.

Na protest so med drugim povabili premiera Roberta Goloba, ministra za delo Luko Mesca, generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijana Papeža, predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika in direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Protesta se ni udeležil nihče od naštetih, čeprav imajo, kot so poudarili nekateri udeleženci, pogosto polna usta o skrbi za upokojence.

A. M.