28 slovenskih tankov že uporablja 47. brigada ukrajinske vojske

Vir: Twitter profil Ukraine Weapons Tracker

28 tankov tipa M-55S, ki jih je Slovenija lani donirala Ukrajini v zameno za 40 nemških transportnih vozil, že služi svojemu namenu. Kot so objavili na twitter profilu Ukraine Weapons Tracker, tanke uporablja 47. brigada ukrajinske vojske, trenutno pa so na usposabljanju. Ob tem so objavili tudi slike tankov.

 

Tank M-55S je nadgradnja tanka T-55. Včasih je bil to glavni bojni tank Sovjetske zveze, držav Varšavskega pakta ter še nekaterih drugih držav. Razvit je bil konec druga svetovne vojne kot srednji bojni tank z namenim, da nadomesti tehnološko zastareli in po sili razmer izdelan tank T-34 ter njegove predhodnike.

Od leta 1946 do danes je bilo po svetu izdelanih med 86.000 do 100.000 tankov T-55 ter njegovih kopij, kar tank uvršča med najbolj pogosto izdelan tank v zgodovini. Kljub svoji stari zasnovi je tank še vedno v uporabi v številnih vojska. Nadgrajeno različico tega tanka, pod oznako M-55S, kot rečeno, uporablja tudi Slovenska vojska.

Njihova prenova je Slovenijo stala 50 milijonov evrov. Leta 2018 jih je vlada Marjana Šarca želela prodati, a je prodala le enega.

A. M.