Kostanjevica na Krki: Poskus za ohranitev občinskega sveta le delno uapešen

Foto: Uredništvo

Državni zbor je 26. septembra dal soglasno jasno vedeti, da mu je igric, ki se jih gredo v Kostanjevici na Krki, dovolj. Na predlog vlade je namreč sprejel sklep, da mora občinski svet v roku 30 dni sprejeti občinska proračuna za leti 2017 in 2018, sicer ga bo razpustil.

Občina Kostanjevica na Krki namreč že dve leti nima proračuna, saj občinski svet blokira vse predloge za sprejetje proračunov župana Ladka Petretiča. Jedro spora je, da večina svetnikov v občinskem svetu zahteva revizijo vračil vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, medtem ko župan meni, da je zadeva končana in postopek zaključen, pri čemer mu pritrjujejo tudi pristojne institucije.

V četrtek je potekalo nadaljevanje seje Občinskega sveta Občine Kostanjevica na Krki, na kateri so imeli zadnjo možnost sprejeti proračun pred razpustitvijo občinskega sveta. Izid seje je bil delno uspešen. Svetniki imajo zdaj vse možnosti, da predlog proračuna za letos in prihodnje leto po 15-dnevni javni razpravi podprejo ali pa tudi ne.

Kot smo že poročali, je državni zbor v preteklem tednu pozval, naj do konca oktobra sprejme občinski proračun, saj v nasprotnem primeru sledi razpustitev občinskega sveta.

Poskus nadaljevanja decembrske seje je trajal le pol ure

V četrtkovi seji je sedem od desetih kostanjeviških svetnikov le nekoliko popravljena predloga proračunov, letošnjega približno tri milijonskega in za prihodnje leto v znesku nekaj več kot 2,4 milijona evrov, potrdilo, eden pa se je glasovanja vzdržal. Dva svetnika se seje celo nista udeležila. Ravno tako pa niso želeli razpravljati o proračunskih predlogih, tako da so sejo po pol ure končali.

Po poročanju spletnega medija je bil župan Petrič nekoliko presenečen, da je seja potekala gladko in hitro. Sam ocenjuje poskus kot delno uspešen.

Župan Ladko Petretič bo po koncu javne razprave sklical novo sejo, na kateri bodo svetniki proračun potrjevali. Če se bo kostanjeviški občinski svet vendarle obdržal in bo državni zbor prekinil postopek razpustitve, bomo izvedeli po 23. oktobru.

N. N.