Policija v ZD Radeče preiskuje izplačilo nadur

Vir: Zdravstveni dom Radeče

Inšpektorat za delo je na Policijsko upravo Celje posredoval prijavo proti nekdanji direktorici Zdravstvenega doma (ZD) Radeče, Ingrid Sotošek Kus, zaradi suma storitve kaznivega dejanja pri izplačilu nadur, poročajo mediji.

Sotošek Kusova si je namreč med letoma 2011 in 2016 domnevno izplačala približno 160 tisoč evrov oziroma nekaj več kot 4.700 nadur.

Po mnenju pristojne inšpektorice je Sotošek Kusova zgrešila kaznivo dejanje, ker je sebi in glavni sestri odredila ter izplačala več nadur. S tem naj bi obe pridobili večjo premoženjsko korist, in sicer naj bi si v petih letih izplačali za 193.000 evrov bruto vrednosti nadur.

Kus Sotoškova, ki bi ji mandat potekel prihodnje leto, je v začetku julija s položaja direktorice odstopila sama. Razlogov za svoj odstop ni sporočila.

V preteklem letu je dobila Kusova izplačanih 790 nadur, čeprav je zgornja zakonska meja 170. Devetnajst drugih delavcev ZD Radeče je neuradno v petih letih za 474 nadur prejelo slabih 6350 evrov.

Po javno dostopnih podatkih je bila Kusova oktobra 2012 s prejemkom 7682 evrov najbolje plačana javna uslužbenka v Sloveniji, med najbolje plačanimi pa je bila z letno plačo 62.855 evrov tudi leta 2013.

Prijava dogajanj v ZD Radeče na Inšpektorat za delo ni edina. Zaradi nezakonitega imenovanja glavne sestre na čelo sveta zavoda so jo prejeli tudi na protikorupcijski komisiji, o vsem so obveščeni na ministrstvu za zdravje.

N. N.