200 evrov za dopustovanje doma za vsakega polnoletnega državljana

Vladna delovna skupina je včeraj na Brdu pri Kranju potrdila predlog, po katerem bodo 200 evrov za dopust v Sloveniji dobili vsi polnoletni državljani Slovenije. Tudi upokojenci in kmetje.

To je sinoči v pogovoru za televizijo Nova24TV potrdil tudi vladni predsednik Janez Janša. Dejal je, da bodo bone dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let.

Ugodnost, ki naj bi pomagala pri zagonu turizma, ki je najbolj utrpelo škodo v času epidemije koronavirusa, naj bi proračun stala 300 milijonov evrov.

Glede na doslej znane podatke naj bi bil pogoj ob unovčenju bona, da gre za vsaj eno nočitev v slovenskih turističnih zmogljivostih, bon se bo glasil na upravičenca, ne bo prenosljiv in ga bo mogoče porabiti do konca leta za nočitev z zajtrkom. Povračila v denarju ne bo, bon ne bo povezan z regresom. Več podrobnosti bo sicer znanih po dokončni potrditvi predloga.

Pomoč turizmu bo del tretjega protikoronskega paketa, njegov osnutek bo danes najprej obravnaval Ekonomsko-socialni svet, nato pa pozno popoldan še vlada. V tretjem paketu pomoči bo zajet tudi ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, kar so v gospodarstvu zelo pozdravili.

M. P.