160 let slovenskega sokolsko-športnega gibanja

Foto: Občina Sevnica

V Sevnici so v sredo, 24. maja 2023, obeležili 160. obletnico delovanja slovenskega sokolsko-športnega gibanja. Priložnostni dogodek je bil prvi v seriji prireditev, ki se bodo ob tem visokem jubileju zvrstile v različnih slovenskih krajih.

Uvodni del dogodka je potekal na sevniškem gradu, kjer so zbrane nagovorili župan Srečko Ocvirk, vodja oddelka za družbene dejavnosti Občine Sevnica Mojca Sešlar, predsednik Sokolske zveze Slovenije Dušan Gerlovič in predsednica Športnega društva Partizan Sevnica Sara Martinšek. Pozdravne besede sta zbranim namenila tudi predsednik Judo kluba Sokol Ljubljana Darko Krašovec in izr. prof. dr. Janez Vodičar iz Fakultete za šport.

Osrednja gostja je bila Veronika Bělecká iz veleposlaništva Republike Češke, ki je spregovorila o zgodovini češkega sokolskega gibanja. Prvo telovadno društvo Sokol je namreč nastalo v Pragi, slovensko sokolsko društvo pa je bilo ustanovljeno po njihovem zgledu.

Gostje so se nato udeležili predstavitve programa Sokolske zveze Slovenije »Miška ELI in Sokolček«, po katerem vadijo naši najmlajši občani in občanke ter odrasli in otroci s posebnimi potrebami. Izvaja ga Športno društvo Partizan Sevnica pod vodstvom Estere Savić Bizjak. Ob tem so bila telovadcem podeljena tudi priznanja.

Vir: Občina Sevnica