10. september – svetovni dan za preprečevanje samomora

pixabay.com

Zaradi samomora vsako leto umre več kot 800.000 oseb (v Sloveniji več kot 300), približno 25-krat toliko pa jih samomor poskuša narediti. Za takšno številko se skrivajo različne zgodbe posameznikov, ki so zaradi različnih razlogov podvomili o vrednosti in smislu lastnega življenja. Življenje je dragoceno in spremenljivo. Ravno zaradi slednjega je včasih tudi negotovo in težko. Če si vzamemo trenutek časa in svojo pozornost namenimo tistemu, ki ga potrebuje – popoln tujec, družinski član ali prijatelj – mu s tem lahko spremenimo življenje.

Samomor je v Evropski uniji za prometnimi nesrečami drugi največji ubijalec Evropejcev. Leta 2014 so v EU zabeležili 58.000 samomorov. Od tega je bilo 77 odstotkov samomorilcev moških.

 Statistika umrljivosti zaradi samomora v Sloveniji v letu 2016

Leta 2016 je za posledicami samomora je v preteklem letu umrlo 371 oseb (294 moških in 77 žensk). V Posavju smo žal od 12 slovenskih statističnih regij na 3. mestu po umrljivosti za posledicami samomora. Samomorilski količnik znaša kar 21,14, kar pomeni število umrlih zaradi samomora na 100 000 prebivalcev. Pred nami sta le Koroška in Savinjska regija.

Leta 2014 si je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat po stopnji samomora v Evropi delila drugo mesto še z Latvijo in Madžarsko. Najnižjo stopnjo samomorov pa so zabeležili v Grčiji in na Cipru.

 Kam po pomoč?

Slovenski center za raziskovanje samomora

 Pripravlja v naslednjih obsežne intervencije za preprečevanje samomora med mladimi. Doc.dr. Vita Poštuvan z Inštituta Andreja Marušiča (UP IAM) in tudi predstavnica Slovenije pri Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora se spominja nesrečnega naslova letošnjih maturantov ki je predstavljal samomor kot izhod iz sistema, serije Trinajst razlogov, ki nazorno opisuje stisko samomorilne mladostnice, in spletnih iger, ki so spodbujale samodestruktivno vedenje.

 Center za psihološko svetovanje Posvet

 deluje v okviru društva v javnem interesu na področju varovanja zdravja in humanitarne organizacije Slovensko združenje za preprečevanje samomora. V desetih svetovalnicah 43 visoko strokovno usposobljenih strokovnjakov izvaja redno supervizirano nedirektivno psihološko svetovanje. Pomoč je namenjena odraslim posameznikom, parom in družinam pri razreševanju duševnih stisk. Več o centru si lahko preberete tukaj.

Viri za informacije o ustreznih oblikah pomoči ali za podporo in pogovor so tudi telefoni za pomoč v stiski:

01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
116 123 – Zaupna Telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24h/dan; klici so brezplačni)
080 12 34 – TOM, telefon otrok in mladostnikov (vsak dan med 12. in 22. uro)

Akcija prekolesarimo svet 2017

 Že četrto leto zapored je v sklopu obeležitve svetovnega dneva preprečevanja samomora potekala simbolična akcija Prekolesarimo svet, katere pobudnik je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Tudi letos udeleženci akcije iz celega sveta sledijo izzivu, da bi z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Prekolesarjeni kilometri simbolizirajo povezanost sveta, saj v akciji sodelujejo udeleženci iz vseh celin in številnih držav, tudi iz Slovenije.

Več o akciji si lahko preberete tukaj.

N. N.