10 izbranih izdelkov 60 odstotkov dražjih kot pred letom in pol

Od lanskega poletja smo priča valu podražitev, ki mu vsaj za zdaj ni videti konca. V Sloveniji je lanska inflacija uradno znašala 10,3 odstotka, neuradno je bila precej višja. Primerjava cen 10 izdelkov kaže, da so se ti v letu in pol v povprečju podražili za okoli 60 odstotkov.

 

Za primerjavo smo vzeli reklamni letak Mercatorja iz novembra 2020, določili 10 najpogostejših izdelkov, in pogledali, koliko stanejo danes. Če bi novembra 2020 za omenjene izdelke plačali 25 evrov, bi danes zanje odšteli že 43 evrov, torej kar 18 evrov več. Gre torej za okoli 60-odstotno podražitev.

V primerjavi z novembrom 2020 sta se najbolj podražila kruh in olje. Za skoraj 100 odstotkov so se podražili siri, za skoraj polovico mleko. Banane so prav tako dražje za okoli 50 odstotkov, podobno tudi meso.

Kako dolgo bomo še spremljali podražitve, ta trenutek ne ve napovedati nihče. Razmere na trgu so namreč nepredvidljive, vlada pa za zdaj tudi ni sprejela nobenih resnejših ukrepov, s katerimi bi jih vsaj skušala omiliti.

A. M.