Strokovnjaki kostanjev med vse bolj prepoznavajo kot zdravilo

Kostanjcev med, ki ga je veliko tudi v naših krajih, znanstveniki po vsem svetu vse bolj prepoznavajo kot zdravilo. Posebej učinkovit je pri zdravljenju ran, saj pripomore k njihovi sterilizaciji in hitrejšemu celjenju. Obliže iz medu v Sloveniji že uporabljajo v Splošni bolnišnici Ptuj. Uporabljajo t. i. medicinski med, ki je predhodno dodatno steriliziran.

Kot je na nedavni razpravi o medu v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani povedala višja medicinska sestra Helena Kristina Halbwachs, se je skozi zadnja leta nabralo toliko znanstvenih dokazov o koristih medu, da ga kot eno od sredstev za boljše celjenje ran priznavajo tudi mednarodne smernice. Tako ga v več dokumentih med drugim navaja tudi Evropska zveza za oskrbo ran.

Po besedah specialista splošne kirurgije v Splošni bolnišnici Ptuj Skender Veliu je kostanjev med uporaben za zdravljenje tako akutnih kot tudi kroničnih ran. V praksi ga povečini uporabljajo za zdravljenje kroničnih ran, in to zelo uspešno.

Oblogo s kostanjevim medom je mogoče uporabiti v kateri koli fazi celjenja rane, to je takoj na začetku po odstranitvi morebitnih mrtvin ali pa tudi v nadaljnjem poteku celjenja oz. do popolnega zaprtja rane.

Kostanjev med

Med deluje protivnetno in antimikrobno, zmanjšuje neprijeten vonj rane ter pospešuje granulacijo in epitelizacijo. Sladkor v medu namreč celicam daje energijo, optimalna viskoznost medu pa jim omogoča, da lažje migrirajo in da se robovi rane hitreje zapirajo.

V vseh zahodnih državah so sodobne obloge za oskrbo ran bolnikom dostopne na recept, v Sloveniji pa je s tem še vedno nekaj težav.

Dogaja se namreč, da bolniki, ki zbirajo račune za obloge iz medicinskega medu, sicer lahko od zavoda za zdravstveno zavarovanje zahtevajo povračilo, vendar pa zavod nato od zdravstvenega doma oz. drugega izvajalca terja denar nazaj, so opozorili na posvetu.

M. R.