Pozor: Prehranska dopolnila za razstrupljanje telesa ne delujejo

(vir: pixabay.com)

Zveza potrošnikov Slovenije je nedavno opozorila na pogosto zavajanje oglasov za prehranska dopolnila. Ti pogosto obljubljajo razstrupitev v enem mesecu ali celo v desetih dneh, a naše telo ne deluje tako. Zdravo telo se strupov in drugih odpadnih snovi očisti samo, a za to potrebuje čas ter zdravo in uravnoteženo prehrano, poudarjajo v zvezi.

V Zvezi potrošnikov ugotavljajo, da so označbe na prehranskih dopolnilih, ki obljubljajo razstrupitev telesa, nedokazane in zavajajoče navedbe, kar so ugotovili na terenu. Pregledali so namreč 10 različnih izdelkov, ki jih ponudniki oglašujejo kot pomočnike pri razstrupljanju predvsem jeter ali celega telesa. V njih obljubljajo popolno regeneracijo, čiščenje telesa, pospešeno izločanje strupov, boljše počutje in več energije po “tretmaju”.

“Pregledana dopolnila vsebujejo eno ali več zdravilnih rastlin, ki naj bi pomagale pri razstrupljanju, največkrat vsebujejo izvlečke iz semen ali plodov pegastega badlja, izvlečke iz listov artičoke, korenike kurkume, med sestavinami smo našli tudi sivko, algo klorela, spirulino in izvlečke popra, korenine regrata, golostebelnega korena, rmana, breze. Največ raziskav je opravljenih na pegastem badlju, nekaj tudi na artičokah, a za nobeno od navedenih učinkovin še niso dokazani razstrupljevalni učinki,” opozarjajo v Zvezi potrošnikov.

Še več. Pregledani izdelki poleg domnevno razstrupljevalnih učinkovin vsebujejo tudi številne dodatke, na primer različna sredstva za povečanje prostornine (koruzni dekstrini, rižev koncentrat, maltodekstrin in kalcijev fosfat).

V nekaterih izdelkih je polnila celo več kot same učinkovine, v kapsulah so našli tudi različna sredstva proti sprijemanju in tudi barvila.

V Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, naj takšnim dopolnilom ne nasedamo. Za dolgoročno razstrupitev telesa je namreč najpomembnejša vsakodnevna zdrava prehrana, ki ne pomeni le zelenjavnih juh in čudežnih zelenjavnih napitkov, temveč zdravo uravnoteženo prehrano. Samo sprememba prehrane, dovolj tekočine in gibanje lahko zares izboljšajo zdravje in nas razstrupijo, pravijo.

M. P.