Posavje po obolevnosti za rakom v zlati sredini, največ raka v Zasavju

(pixabay,com)

V Posavju na 100.000 prebivalcev za rakom zboli 541 ljudi, kar je manj, kot je slovensko povprečje. Slednje je namreč 559 obolelih za rakom na 100.000 prebivalcev, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Največ jih za rakom zboli v Zasavju, in sicer 616 na 100.000 prebivalcev. Zasavju sledi Osrednjeslovenska regija s 600 obolelimi na 100.000 prebivalcev, tej pa Jugovzhodna Slovenija in Gorenjska s po 591 oziroma 584 obolelimi za rakom na 100.000 prebivalcev.

Najmanj jih za rakom zboli v Primorsko-notranjski regiji, in sicer 513 na 100.000 prebivalcev. Sledijo Savinjska, Obalno-kraška, Podravska in Goriška regija. Posavje je med 12 regijami na šestem mestu po obolelosti za rakom.

Na NIJZ pravijo, da je rak huda bolezen, ki je vse pogosteje med vzroki obolevnosti in umrljivosti. Ob tem pa poudarjajo, da znamo s sodobno diagnostiko odkriti številne primere tudi v zgodnji fazi. Intenziven razvoj metod zdravljenja prispeva k temu, da je rak vse bolj ozdravljiva bolezen in preživetje bolnikov z rakom vse daljše.

Na nastanek raka sicer vplivajo številni dejavniki, kot so nezdrava prehrana, kajenje, pitje alkohola, telesna neaktivnost, slab socialno ekonomski položaj in obremenitve s stresom. Prav tako lahko prispeva k zmanjšanju izpostavljenosti dejavnikom zunanjega okolja, kot so onesnaženost zraka, zemlje in vode z različnimi rakotvornimi snovmi, še dodajajo.

M. R.