Pater Karel Gržan: O življenju, medčloveških odnosih in ljubezni

Pater Karel Gržan na predavanju v Bistrici ob Sotli. (vir: VGC Posavje)

V začetku tedna je v okviru projekta Večgeneracijskega centra Posavje v Bistrici ob Sotli, v prostorih tamkajšnje osnovne šole, potekalo predavanje patra Karla Gržana o tem, kako se moramo znati »zadeti« z dobrimi stvarmi.

Pater Karel Gržan je karizmatični teolog, duhovnik, pisatelj, predavatelj, proučevalec slovenske zgodovine, ustanovitelj komune za odvisnike in odvisnice ter doktor literarnih ved. Njegove preproste, iskrene in sočutne besede polnijo poslušalce, saj težko ostanemo ravnodušni ob njegovih srčnih, iskrenih, sočutnih besedah. In tako je bilo tudi v ponedeljek, 26. novembra 2018, ko je pater v Bistrici ob Sotli predaval o medčloveških odnosih in o tem, kako človeka ljubiti v vsej njegovi resničnosti.

»Ljudje pridemo v službo in si nadenemo svoje »EPP« obraze, kajti tam ni prostora za »biti resničen«, ampak za »biti popoln«. Ko pa pridemo domov, je to prostor, kjer se lahko sprostimo in smo to, kar smo. In prav je, da so doma ljudje, ki te sprejemajo v vsej svoji resničnosti. In te imajo radi v svoji resničnosti. Otroci pa ta občutek potrebujejo najbolj. Na eni strani jasno zastavljene meje in na drugi strani občutek, da jih starši ljubimo v vsej njihovi resničnosti, točno takšne kot so. Tudi z vsemi njihovimi napakami. In to je ena izmed odličnih preventiv pred zasvojenostjo«, je zbrane v Bistrici ob Sotli nagovoril Gržan.

Spregovoril je tudi o tem, kako je treba v življenju poiskati majhne radosti in skrbeti, da ne postanejo rutina. »Vzbujati nam morajo ravno dovolj hrepenenja in imeti morajo učinek zadetosti. Treba se je znati zadeti z dobrimi stvarmi«. Tako ne iščemo škodljivih zasvojenosti, ampak lahko »evforičen učinek droge« poiščemo tudi v majhnih radostih, morda v pitju kave s sosedom, morda v čokoladi.

»Biti srečen ni dobitek, ampak odločitev«, so med drugim znane besede patra Karla Gržana.

Zbrane je nagovoril, da bomo v otroku (in drug v drugem) znali poiskati tisto dobro in ne zgolj napake. Tudi, ko otrok dobi ena, ga je treba vprašati »Kaj si pa znal?« in na tem graditi.

“Verjamem, da bodo besede, ki so ostale, pomagale graditi (še) boljši odnos s svojimi otroki (tudi najbližjimi) in da bomo tako gradili trdne vezi med nami,” je v sporočilu za javnost zapisala mag. Mihaela Kežman iz Večgeneracijskega centra Posavje.

Fotografije s predavanja:

M. P.