Ovadili osumljenca, ki je izkoriščal delavce

Brežiški policisti so po dalj časa trajajoči preiskavi na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 40-letnega osumljenca zaradi storitve najmanj 23 kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev.

Med preiskavo so ugotovili, da je osumljenec novačil delavce z območja celotne Slovenije za opravljanje del v gradbeništvu v Nemčiji. Delavcem je lažno obljubljal izplačilo nadpovprečno visokih plač.

Prav tako je obljubljal, da bo on uredil vso potrebno dokumentacijo za delo v tujini. V več primerih je bilo ugotovljeno, da  delavci niso imeli ustreznih dovoljenj, potrebnih v
primeru napotenih delavcev v tujino, prav tako mnogim ni izplačal plače ali dela plače oziroma plačeval prispevkov.

Policisti so ugotovili, da je z lažnimi obljubami in pod pretvezo, da ima na območju Nemčije veliko dela, v Sloveniji iskal podjetnike, ki bi bili pripravljeni zanj zaposlovati delavce. V letu in pol je prepričal tri delodajalce, ki so zanj zaposlili več delavcev.

Osumljenec je sprva za delavce plačeval dogovorjen znesek za plače, kasneje pa je s plačevanjem prenehal. Več opeharjenih delavcev se je zaradi ne izplačevanja plač vrnilo
v Slovenijo, med oškodovanimi so bili tudi trije državljani Hrvaške.

Policisti s preiskavo nadaljujejo, saj ocenjujejo, da je oškodovanih delavcev še več. O ugotovitvah so seznanili tudi nemške varnostne organe, s katerimi sodelujejo, so sporočili s PU Novo mesto.

M. P.