Od Slovenk z ljubezenskimi prevarami zmamili vsaj 200.000 evrov

(vir: pixabay.com)

V Novi KBM so decembra in januarja zasledili sumljiva nakazila v tujino, večinoma v Turčijo, za katera sumijo, da so povezana z ljubezensko prevaro. Odkrili so namreč 14 primerov, ko so Slovenke moškim, ki so jih spoznale prek spleta, skupno nakazale več kot 200.000 evrov.

V večini primerov so goljufi stik z ženskami iz Slovenije vzpostavili prek socialnih omrežij, največkrat Facebooka in Messengerja. Ko so z žrtvami vzpostavili čustveno navezanost in zaupanje, pa so potožili, da potrebujejo denar. Med drugim so navedli, da delajo na naftni ploščadi in da bi ji radi poslali darilo, zato jo prosijo za plačilo carine. Ali pa so prosili za denar za plačilo letalske karte, da bi lahko prišli na obisk.

Zneski, ki jih želijo, se po ugotovitvah bank gibljejo od 100 do 200 evrov, zelo hitro pa se povzpnejo tudi nad 10.000 evrov. Med omenjenimi 14 primeri je bil na primer tudi takšen, ko je bilo nakazanih v tujino več kot 60.000 evrov. Večinoma gre za nakazila v Istanbul, pa tudi na Ciper, v Španijo, ZDA in Estonijo.

Goljufe je najlažje prepoznati tako, da komunicirajo le pisno in v slabi angleščini ter imajo profile, ki so bili odprti nedolgo nazaj. Ponavadi prežijo na ženske srednjih let, ki so osamljene, pogosto ločene in živijo same.

V Novi KBM opozarjajo, da sami takšnih nakazil ne morejo ustaviti, lahko le opozorijo na previdnost.

M. P.