Letos odkrili že 32 primerov skrivanja migrantov v tovornjakih in na podvozjih vlakov

(foto: PU Novo mesto)

Letos so policisti Postaje mejne policije Obrežje pri mejni kontroli obravnavali že 32 primerov, v katerih so prijeli 102 tujca, ki so se skriti med tovorom ali na podvozjih tovornih vozil skušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v  Slovenijo.

Lani je bilo v celem letu takšnih primerov 42, odkrili so 129 tujcev.

V večini primerov v razgovorih s tujci in vozniki ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznika, največkrat pa, ko voznik na poti na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek.

Takrat se skrijejo na podvozje ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor. Policisti mejno kontrolo in pregled tovornih vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega utripa, CO2 testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamere in drugih pripomočkov, kot so lupa, meter, lestev in podobno.

Podobno je bilo tudi včeraj, v sredo, ko so na Obrežju v dveh tovornih vozilih odkrili 4 ilegalne migrante, nato pa v večernih urah na mejnem prehodu Dobova še Alžirca.

Na Obrežje je včeraj ob 8.30 pripeljal voznik tovornega vozila bolgarskih registrskih oznak, policisti pa so med kontrolo in pregledom našli skrita dva Afganistanca. Popoldne je na prehod pripeljal voznik tovornega vozila srbskih registrskih oznak, policisti so med tovorom našli dva Afganistanca.

V večernih urah pa so na podvozju vlaka, ki je prevažal avtomobile, odkrili skritega Alžirca.

Tako odkrite ilegalne migrante običajno vrnejo hrvaškim policistom.

M. P.