Dve prometni nesreči zaradi padca ledu s tovornih vozil

Na območju Policijske uprave Novo mesto so včeraj obravnavali dve prometni nesreči, ki sta nastali zaradi padca ledu s tovornih vozil.

O prvi so bili obveščeni nekaj pred 9. uro. Na avtocesti je iz smeri Obrežja proti Novem mestu na vetrobransko steklo osebnega avtomobila padel led s tovornega vozila, ki je vozilo pred njim in poškodoval steklo.

Okoli 13.30 pa so sevniški policisti obravnavali prometno nesrečo na cesti med Tržiščem in Mokronogom. Ugotovili so, da sta bili v nesreči udeleženi dve tovorni vozili. V ovinku je s strehe tovornega vozila bosanskih registrskih oznak padla ledena plošča, ki je priletela v vetrobransko steklo tovornega vozila slovenskih registrskih oznak.

Led je prebil steklo, delci stekla pa so poškodovali voznika po glavi. Povzročitelju nesreče so zaradi kršitev izdali plačilni nalog.

S PU Novo mesto voznike motornih vozil opozarjao na nevarnost raztresanja ledu z vozil.
Padec snega ali ledu lahko razbije vetrobransko steklo in poškoduje voznika. Predvsem pri večjih hitrostih pa lahko pride tudi do hujših prometnih nesreč.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

Foto: PP Sevnica, PP Šentjernej

M. P.