Brežice: Policist iz gorečega stanovanja reševal 59-letnega soseda

Branko Zupanc, policist s Postaje mejne policije Dobova, je včeraj dopoldne, ko ni bil v službi, v več stanovanjskem objektu v Brežicah, kjer živi, slišal krike sosede, da gori. Takoj se je odzval in stekel v pritličje, kjer se je po hodniku iz gorečega stanovanja 59-letnega moškega že valil gost črn dim. Brankova partnerka je o požaru obvestila policiste na številko 113 in stanovalce pozivala, da zapustijo objekt.

Policijska uprava Novo mesto je danes objavila posebno sporočilo, v katerem so zapisali, da so ponosni na svojega sodelavca. V daljšem zapisu so tudi pojasnili, kaj se je včeraj dogajalo v Brežicah.

Zapisali so, da je Branko, ki je tudi sam gasilec v PGD Brežice mesto, iz izkušenj vedel, da v teh razmerah šteje vsaka sekunda. S silo telesa je razbil vrata stanovanja, ki so bila zaklenjena. Gasilske izkušnje pa so mu narekovale, da se je po tleh, kjer je manj dima, skušal splaziti v smeri, od kjer je bilo slišati stokanje moškega. S skrajnimi močmi je zadrževal dih, vendar mu ni uspelo priti do moškega.

Hitro se je vrnil na hodnik, potem pa z gasilnim aparatom razbil okno stanovanja. Pričel je gasiti in pozival soseda, ki je obležal na gorečem kavču, naj se skuša približati oknu. Moškemu se je uspelo dvigniti, Branko pa ga je nagnil skozi okno, da je lahko zadihal. V tem trenutku so na kraj prispeli njegovi kolegi policisti in kolegi gasilci iz PGD Brežice mesto.

Reševalci so hudo opečenega moškega odpeljali v bolnišnico in po zadnjih podatkih naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje stabilno. V bolnišnico je zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida moral tudi Branko, vendar je z njim vse v redu in je že v domači oskrbi.

“Kljub temu, da je tak heroj, pa skromni Branko, policist z 29-letnimi izkušnjami in predani gasilec, ki se ne želi izpostavljati, pravi, da ni storil nič izjemnega. Mi pa vemo, da je storil
tisto največ, rešil je človeško življenje in v ta namen nevarnosti izpostavil tudi svoje,” so še zapisali v PU Novo mesto.

Fotografija po včerajšnjem požaru v Brežicah. (vir: PU Novo mesto)

M. P.